Някъде около София (1) - гр. Долна баня


Съботните сутрини миришещи на мекици и неделните предобеди, изпълнени с мирис на пържени кюфтета, се загубиха някъде през деветдесетте. Днешните уикенди ухаят на слънце, вода, зеленина, небе и... бягство. Бягство от претовареното ежедневие, от трафика, от хората, от стреса, дори от себе си. Къде обичам да изчезвам за един ден през летните месеци:

 Гр. Долна баня – малко градче на 70 км. от София (по магистрала Тракия, отклонението е малко след това за Ихтиман). В началото на градчето има малко хотелче, тип „следсоциалистическо строителство“. Самата сграда не е обновявана, но басейнчето отвън е истински оазис през летните жеги (а и не само). Водата е минерална и служи не само за разхлада, но и като лек за редица болежки – ревматични и кожни заболявания, заболявания на сърдечносъдовата, дихателната, храносмилателната и пр. системи (съгласно надпис на входа). Лятото водата е от 28 до 30 градуса, а зимата от 28 до 43 градуса в различните басейни. Има голям басейн, джакузи и малък детски басейн. Входът е 10 лв. за възрастни и 6 лв. за деца над 3 г. Басейнът е чист, санитарните помещения също. На разположение на гостите на басейна са и два хамака, но те се заплащат отделно на цена от 10 лв. Около летния дървен бар до басейна или в лятната градина към ресторанта на хотела, заобиколени от алпинеуми аранжирани с различни растителни видове, може да се насладите на вкусни ястия на достъпни цени –  манатарките в масло са задължителна част от обедното ни меню. До летния бар има разположена и полянка с детска площадка и батут, където малките палавници могат да се забавляват, докато останалата част от компанията все още похапва и попийва.

За тези, които не са фенове на басейните, на 4 км. от града е село Свети Спас (бивша вилна зона на града). Повече информация за вилната зона може да откриете тук . Препоръчвам разходките през есента, когато всичко е обсипано в цветове и листа – истинска отмара за очите и духа. Редица кътчета предлагат възможност за почивка и пикник, както и за игри на открито.


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes