Аз чета... на плажа

Снимка: pixabay.com
Като яростен защитник на идеята, че четивото на плажа или около басейна трябва да е по-скоро леко и разтоварващо, реших да обобщя моите предпочитания за „плажна“ литература:

   1. П. Г. Удхаус е първото име за което се сещам, когато става дума за плажна литература. В компанията на английския джентълмен Бъртрам Устър, който може да предизвика истинско торнадо от неприятни събития около себе си, и неговият находчив и оригинален иконом Джийвс, чиито бистър и остър ум намира изход във всяка ситуация, никога няма да скучаете. Забавни, леки, увлекателни истории, пропити с много английски хумор. Не посочвам конкретно име на роман, защото не може да се сгреши – всяка една книга с гореописаните двама герои е истинско наслаждение за плажния четец.

   2. Улица Консервна, Джон Стайнбек – любимата ми от този автор. Някои казват, че е от „пиянските“ му книги. Да действието се развива основно на пристанището в Монтерей, Калифорния, а всеки може да си представи какви субекти могат да се срещнат около пристанището и фабриките за консервиране на риба. Но толкова солени пръски, толкова миризма на океан, толкова слънце, не съм усещала в никоя друга прочетена книга. Дългите и живописни описания на брега оживяват пред погледа и те пренасят там, където времето сякаш е спряло.

   3. Един поглед към съвременната шведска литература – Стогодишният старец, който скочи през прозореца и избяга, Неграмотното момиче, което не можеше да смята от Юнас Юнасон, Баба праща поздрави и се извинява от Фредрик Бакман (не включвам в списъка „Човек на име Уве“, не защото не я препоръчвам, а защото все още е с етикет „Трябва да прочета“). Авантюристичен дух, много приключения и много смях пропълзява между страниците на тези книги, което ги прави много подходящи за плажно четиво. Ако вече сте прочели горепосочените заглавия от двамата автори, заложете на нещо ново от тях, мисля, че няма да ви разочароват.

   4. Ако искате да заложите на нещо класическо, добър избор е Пътешествия с леля ми на Греъм Грийн. Това е историята на един пенсиониран банков служител и стар ерген Хенри Пулинг, който на погребението на майка си среща своята колоритна леля. Появяването на лелята обръща на 180 градуса уседналия живот на племенника, отвеждайки го до различни кътчета на света.

   5. Запознайте се с нови светове: Моши моши, Япония на Юлияна Антонова – Мурата или Записки от един малък остров на Бил Брайсън са много подходящи за разтоварващо лятно четиво. Първата ще ви отведе в Япония, а втората - точно на срещуположния край на света – във Великобритания. 

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes