Някъде около София (2) - местност Мальовица

Да избягаш сред природата, далеч от летните жеги на града, е предпоставка за една наистина пълноценна уикенд-почивка. На 84 км. от София, на 26 км. от Самоков и на 13 км. от с. Говедарци се намира местността Мальовица - в полите на едноименния връх. Придвижването до там с автомобил е лесно и удобно (няма черен път), а преди навлизането в самата местност има голям платен паркинг - 3 лв. на лек автомобил. (Места за безплатно паркиране също се намират.)

Свежият въздух ни посреща още със слизането от колата (както установихме по-късно чрез термометъра на автомобила, температурите бяха с 10 градуса по-ниски от тези в София). Пътека ни отведе към широка поляна, където от ляво е разположена ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа), а от дясно е едноименната Чайна с няколко бунгала към нея. Входът на Чайната, както и верандата й е с лице към ски пистата - сега оцветена в цветовете на лятото, наподобява зелена река течаща между боровите гори от двете й страни.
   
От тук започва и планинската пътека за връх Мальовица - 6,2 км. Ако върхът е предизвикателство за вас, маршрутът към него преминава през хижа Мальовица, която е отстояща на 3 км. от Чайната като пътеката към нея е плавна и камениста - преходът е сравнително лесен. От там на още около 3,2 км. е едноименният връх, но маршрутът след хижата е по-тежък.
Ако пък не си падате изобщо по вървенето, може да останете в Чайната - да се насладите на билковия чай и гледката или да вкусите нещо от наистина разнообразното й меню. Ние избрахме няколко неща и останахме доволни от похапнатото. (Е, имаме забележка към самото обслужване, но то бледнее на фона на цялостното усещане от преживяното.)
Още... НЯКЪДЕ ОКОЛО СОФИЯ (1) - ГР. ДОЛНА БАНЯ

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes