☀ Ясу, Сикия ☀

В предварителната информация, с която разполагахме, определяха Паралия Сикия като курорт, но усещането, което изпитваш когато си там няма нищо общо с атмосферата на морските курорти, с която сме свикнали в България – широки тревни площи, стада от овци и крави, пасящи свободно из околността, без големи хотели и без типичния туристически глъч, без сергии и тумби туристи. Тук няма търговска улица, няма барове, няма увеселителни площи с множество пищящи, пеещи, говорещи машини, няма сервитьори, натрапващи се с присъствието си и с подканяния да посетиш заведението им  – тук има само слънце и море... и пясък. Е, и малко комари привечер, но за кратко (но този проблем е решим с подходящото предпазно средство). Цялостното усещане е за Синеморец през 90-те.

Околността е предоставена на природолюбителите - редуващи се къмпинги с палатки и каравани, тук-там някое бунгало, тук-там някоя къща за гости, някоя и друга таверна, на брега на морето - това обуславя местния колорит.

Въпреки, че името на местността е Паралия Сикия, паралията (плажът) съвсем не е един-единствен – главният плаж е Агиос Йоанис, който е дълъг и извит като подкова, около него отделни заливчета  обуславят няколко отделни по-малки плажа – Валти, Грявас, Линараки, Пигадаки, Турколимнионас и Климатаря. Всички те се радват на пясъчна плажна ивица, само Грявас се отличава с каменисто морско дъно при влизане в морето, но след метър камъните отстъпват на плитко пясъчно дъно със спокойна кристална вода.
Агиос Йоанис е песъчлив, но е ветровит плаж, за което свидетелстват останките от две полуразрушени вятърни мелници. На плажа няма таверна – само една каравана с чадъри и шезлонги към нея.

Любими ни станаха две от заливчетата – Турколимнионас, където в плажната таверна предлагат превъзходна рибена чорба и Грявас, който въпреки каменистото дъно, предоставя уют, спокойствие, тишина, безвремие – тук няма таверна и чадъри с шезлонги, няма дори намек за някаква комерсиалност.

Близо до Паралия Сикия, на около 5 км., се намира един от известните плажове на Ситония – Каламитци. Добро място за хапване тук е Giorgakis (since 1976) – вкусен октопод и скариди на грил, апетитни пържени тиквички по гръцки, истински пържени картофки, и невероятен грилован хляб, поръсен със зехтин и подправки (комплимент от заведението). Менюто предлага октопод... изсушен на слънце – но аз се проявих като традиционалист и предпочетох грилован. Вече имам още една причина да се върна там - Sundried Octopus.


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes