Из Тетевенския Балкан (1) – Гложенски манастир

Гложенски манастир - изглед от пътеката към Чешмата
На около стотина километра от София, в подножието на връх Камен Лисец в Тетевенския Балкан, кацнал на една скала се извисява Гложенския манастир „Св. Георги“. Много по-различен от всички манастири, в които съм била – това е най-прекрасната християнска обител в България (за мен). Отдолу погледнат манастирът може да бъде оприличен на непревземаема крепост. Изкачите ли се горе... гледката, която се разкрива е главозамайваща. Решихме да посетим манастира като на шега, спонтанно след едно пътуване до Тетевен и... уау, как е можело да го пренебрегваме и да не го посетим до сега. Защо никой не ни е споменал, или дори подхвърлил дума за това приказно място? Извисяващ се над света сякаш изникнал от скала, не той е продължение на скалата, той е самата скала... И тишина... толкова много тишина...

Подсъзнателно правя асоциация с манастирския комплекс в Метеора – за съжаление все още не съм посетила тези манастири в съседна Гърция, накацали по върховете на труднодостъпни високи скали, но снимките на местността, които съм имала възможност да разгледам, ми подсказват тази аналогия. (Някъде попаднах дори на информацията, че самият архитектурен план на Гложенския манастир е подобен на манастирите на Атон - значи асоциацията не е съвсем безпочвена.)

Легендата за манастира

Тя разказва, че Киевския княз Глож, гонен от татарите е потърсил убежище при цар Иван Асен II, който му дава разрешение да се засели по тези места. Манастирът е построен през XIII и носи името на създателя си, както и самото село в подножието му – село Гложене. Легендата разказва още и за множество от книги на украински език в манастирската библиотека. Манастирът е бил действащ до идването на турците след което е бил изоставен.

Вратите на манастира крият и много тайни от българската история преди, а и след, освобождението. Любимо място за пребиваване на Васил Левски при посещението му по тези места – в  двора има барелеф на Дякона, който да спомня тези времена. Манастирът е обитаван и от Васил Друмев, когато заради негова реч, критикуваща политиката на Княз Фердинанд, Стефан Стамболов го осъжда на доживотно изгнание в Гложенския манастир. (След падането на правителството на Стамболов Васил Друмев е освободен.)

Как да стигнем?

До манастира може да се стигне по тесен асфалтов път, от който ние се възползвахме, или по екопътека тръгваща от село Гложене, преминаваща и покрай Чешмата до Манастира (отстояща на 5 мин. от него) и водеща до пещера Моровица (на 50 мин. от манастира), но нямам информация за денивелацията на тази пътека. 
Гложенски манастир - гледка от входа

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes