Из Тетевенския Балкан (2) - Голям Извор - селото с 9-те махали


Къща-музей Васил Левски, с. Голям Извор
Това е един поглед към едно старопланинско село, с което решихме да се запознаем - ставайки негови гости за около час в една топла привечер в началото на месец септември на път за София - Голям Извор.

На около 90 км. от столицата (през Джурово) и на малко повече, ако решите да минете през Ябланица, се намира село Голям Извор. За разлика от повечето планински села, които са като сгушени в планината, Голям Извор не се "гуши" - със своите девет махали то по-скоро се прострира по двата бряга на река Оселна. Прекрасна природа, кристален въздух и балкански дух  - съхранен още от времето, когато Васил Левски основава в Голям Извор "Първия революционен окръг в Българско". Къщата-седалище на комитета е запазена до днес и функционира като музей с етнографска сбирка.

Карта на калкана на къща, с. Голям Извор
В църковния двор на храма "Св. Възнесение Господне" има реновирано килийно училище от 1816 г., но този факт (за съжаление) не ни беше известен при посещението и не успяхме да го посетим.  
Църковен храм, с. Голям Извор

Една легенда - тази за хората на Киевския княз Глож, намерили пристан в Тетевенския балкан и установили се в пределите му, е жива и тук. Твърди се, че част от киевските бежанци уседнали в Голям Извор.

Друг интересен факт, на който бях попаднала преди време е, че на територията на селото са регистрирани минерални извори - не успях обаче да намеря повече информация за това как и дали се използват водите за някакви водни процедури и лечение. (Ако някой има повече информация по въпроса - ще се радвам да сподели! :) )

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes