Пътешествай по света с... книга (2)

Един текст за книгите, които разкриват нови светове и вдъхновяват да поемем на път - част 2 (За част 1 - виж тук )

Историите на една номадка, Рита Голдън Гелман

Една приятна книга с разкази от много дестинации, лично преживени от автора. Понякога книгата пренася читателя толкова бързо от една част на света в друга, от един времеви период в друг, че той едва успява да догони събитията все още потопен в разказа и атмосферата на прочетеното преди. Рита е американка, но една лична драма я изпраща по широкия свят – в Никарагуа, на Галапагоските острови, в Индонезия, в Тайланд... Обичам описателните книги и въпреки, че тук разказът не се спира върху пейзажи, които да рисува с думи, правейки те част от тях, социално-антроположкият подход също ми допадна. Страстта на писателката да опознава хората и техните социални отношения, тяхното ежедневие и техните ритуали, създавайки приятелства навсякъде, където отсяда, определено печели симпатии и увлича. Читателят продължава да чете чудейки се къде е границата на страха от неизвестното, кое е нещото което може да възпре тази жена от съжителство с местните в дадена страна, в дадена общност, защото има места където местните порядки се сблъскват с разбиранията, дори с морала на четящия.

Камино: Пътуване на духа, Шърли Маклейн Тя е на шейсет, тя е киноактриса, тя е носителка на Оскар, тя е жената решила да поеме по древния път, изминат от толкова поклонници, в търсене на духовното -  Камино Сантяго де Компостела. Известният маршрут, преминаващ през Северна Испания, е дълъг около 800 км. (Картата на Google го изчисли по-кратък, но в книгата си Маклейн твърди, че това е реалната му дължина.) 

Твърди се, че маршрутът е проекция на Млечния път върху Земята и мистичността, с която е обвит, не се изчерпва само с това. Авторката преживява бълнувания и видения по пътя, често изпада в някакъв полубуден транс - съновидения от предишен живот - маври, двора на Карл Велики, които лично на мен ми идват в повече, но любопитството и желанието да "извървя" пътя до края ме водеха по страниците на книгата.

Моето приключение в дивото, Черил Стрейд


В търсене на себе си една млада жена поема по Тихоокеанския Хребетен Път (ТХП). Неподготвена физически (а и психически) за всичко, с което ще се сблъска по маршрута, нарамила раница, чието тегло не е упоменато точно, но описанието на съдържанието, както и на усилията необходими за повдигането и пренасянето й, изграждат представа за истинска грамада (Дори самата авторка започва да нарича този си "боен другар" Чудовището). 

Четивото е увлекателно, зареждащо, чете се на един дъх и разпалва желания и копнежи за извървяване на маршрута... лично. Започваш да мечтаеш за свое Чудовище, което да метнеш на гръб и да изпиташ възможностите на своето собствено същество.     Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes