Някъде около София (3) - Пътека на здравето, Банкя

"Пътека на здравето". Банкя
"Пътеката на здравето" в гр. Банкя е любима наша дестинация за разходка през уикенда. Дължината на пътеката е 4,500 м. в Люлин планина и 3,400 м. градска част, а денивелацията е 130 - 140 м., което я прави подходяща за разходка както с по-малко дете, така и с по-възрастен човек, за който по-голяма денивелация би била непосилна.

Пътеката започва от парк "Кестените".
Начало на пътеката
Минава по десния бряг на Градоманската река, която при посещението ни в началото на месец септември беше с размерите на малка вада.

Към средата на пътеката се достига рибарника на кв. Михайлово.
Рибарника на кв. Михайлово
Любимото ни място за почивка - тук красива гледка се комбинира с вкусно приготвена риба (или скара, по желание на клиента). Силно препоръчвам пържения сом, но при последното ни посещения беше изчерпан. Спрях се на пържен шаран, който също беше прекрасно приготвен и много вкусен. Тук е мястото да обърна внимание, че рибените порциите са огромни - сам човек не може да се справи с една порция - или поне аз не успявам.
Рибарника на кв. Михайлово
Частта от пътеката, движеща се срещу течението на Градоманската река, е предимно сенчеста и това е до около 3,000 м. след пътеката става по-открита, което я прави неподходящ маршрут за много топли дни със силно слънцегреене.
 


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes