Там, край реката или за една разходка до Рибарица

„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай.“
Иван Вазов


село Рибарица - поглед към планината

Получило статут на курорт още през 1963 г., село Рибарица се радва на туристически интерес до днес. Живописно разпростиращо се по двата бряга на река Бели Вит, в полите на Стара планина - под връх Вежен (2198 м.), потопено в зеленината и кристалния въздух на биосферния резерват "Царичина", заобиколено от отвесни скали и хълмове с малки високопланински поляни, разпръснати по тях - това китно планинско селце доставя на своите гости истински уют и отмора.

Усещането за вода тук е навсякъде - няколко малки реки се спускат по склоновете, вливайки се отляво и отдясно в река Бели Вит. Най-известната от тях е Костина река, по поречието на която, на около 3 км. от селото, се намира историческата местност Костина. Тук е лобното място на Георги Бенковски - Кървавото кладенче. На това място през 1876 г. е обезглавен българският герой и кръвта от главата му е измита във водите на реката. На мястото има изграден мемориален паметник, а всяка година на 25 май се прави възстановка на събитията от 1876 г.

Рибарица, река Бели Вит
Легендата за "Царичина"

Тя разказва за царската дъщеря Тамара (дъщеря на Иван Асен II), която получава своето изцеление в Тетевенския балкан, от където идва името на местността "Царичина", както и за нейната слабост да се закичва с цветето омайниче, за което се счита, че е излекувало царкинята и местните започват да го наричат "царското цвете". 

Настаняване и хранене

Места за настаняване в селото има от всякакво естество - от фамилни къщи, отдаващи стаи под наем (тук почти всяка къща предлага такива) до луксозни СПА хотели с басейни и градини. Наблюденията ни са, че повечето хотели не предлагат достъп до басейна, ако не сте сред списъка с гостите им.

Места за хранене също се намират, но ако желанието ви е да посетите Рибарица през уикенда - резервацията за вечеря е задължителна.

Друго наоколо

Ако разполагате с повече време, разгледайте още:
1. Гложенски манастир - разположен, на една скала над село Гложене, манастирът разкрива прекрасна панорамна гледка към околността;
2. Голям извор - където Левски създава първия революционен окръг. В селото има запазено и килийно училище;
3. Водопад Скока и еко-пътеката "Под пръските на водопада".

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes