Един сламен уикенд в Мало Бучино


Едно събитие, споделено във Facebook, ни отведе в Мало Бучино този уикенд - Празникът на сламата.

Самото село се намира на 13 км. от София (на 3 км. от Банкя), на североизточните склонове на Люлин планина. А мястото на събитието беше лесно разпознаваемо по големия брой коли, паркирани от двете страни на главния път на селото. Двa големи сламени великана ни приветстваха на входа. Усмихнато момиче ни подаде програмата за деня, насочвайки ни към широка поляна изпълнена с шатри, човешка глъч и ... слама.

Брошурата, освен информация за програмата, съдържаше и карта, описваща местоположението и предназначението на всяка шатра. Млечни продукти от мандрата на harmonica, сладолед и палачинки ни посрещнаха от първите щандове... Предлаганото малиново вино ни се стори удачно във ветровития ден. За обяд се доверихме на щанда на "Добро" и не останахме разочаровани. (Съжаляваме само, че лютеницата, къкреща в голям чугунен казан върху огнището наблизо, не беше готова - изглеждаше доста апетитно.) По-късно стигнахме и до Бира бара, където ни спечелиха с тъмно естонско пиво, което освен екзотичното звучене, беше и много вкусно.

Разбира се и поиграхме... в сламата. Площадка, обградена с бали и постлана със слама, привличаше най-малките участници в празника и предразполагаше за много игри и весел смях.

За жалост ветровитият ден ни принуди да тръгнем по-рано от предвиденото, но заредени с много емоции и весело настроение. И така с обувки и джобове пълни със слама поехме към вкъщи.    

За празника

Производителят на био млечни продукти - harmonica, пред чиято мандра е поляната, превърната в празнична арена, организира събитието за четвърта поредна година. Празникът приветства идването на есента и отбелязва края на събирането на годишната реколта. Освен многото игри, работилници и забави, през целия ден на събитието се организират и турове в мандрата, наречени "Пътят на млякото harmonica".

Добре дошла, есен!
   

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes