Някъде около София (4) - село Кладница и хижа Селимица


По югозападните склонове на Витоша, не далеч от град Перник, се намира село Кладница. Около интересното наименование на селцето се носят различни легенди. Една от тях разказва, че произхода на името идва от съществували групи от ловци на мечки, които умъртвявали животните с нож, друга - за наличието на големи клади в миналото, които служели като част от процеса по металообработване в района, най-страховитата легенда разказва за голямо клане на хора, извършено по време на турското робство, а най-достоверната е, че името идва от голямото изобилие на гъба Кладница по тези места.

За пътекатаПрекрасно място за еднодневен релакс е пътеката водеща от селото до хижа Селимица. С дължина от 1,500 м. и денивелация от 305 м., тя е подходяща за разходка както за деца така и за по-възрастни хора. Началото на маршрута започва с павиран път, който преминава в асфалтов и по който може да се достигне до хижата с автомобил (в близост до нея има обособен голям паркинг). Ако имате желание да избегнете автомобилното трасе, няколко възможни отбивки със стрелки водят през живописно речно дере. Ако пък продължите по павирания път, маршрутът ви ще премине покрай кладнишкия манастир “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. 

За хижата


Предлага меню от няколко вида супи, салати и аламинути. Изградена каменна веранда предлага възможност за хапване на слънце и въздух. На поляната около сградата също има дървени маси, които могат да бъдат използвани. 

"Детство мое прекрасно и вълшебно..."

Импровизирана площадка на тревата подканя децата да поиграят на воля. А един голям камък, находящ се непосредствено пред хижата, е най-забавното съоръжение - естествена "пързалка". А като спомен от нея - продрани панталонки ;)


  

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes