На разходка до Добърско - Църква "Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Църква "Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Една малка църква с много чудеса - така остава в съзнанието известният храм, част от 100-те национални туристически обекта.

Пристъпвайки през прага - зад високия зид се разкрива цветна градина. Ниският вход на храма е затворен. Надпис приканва новодошлите посетители да изчакат течащата вътре беседа. Прочитайки това - решаваме да се поразходим из двора. Навлизаме навътре по пътека между цветята и обхождаме с поглед външната фасада на старинната сграда - криеща в себе си толкова тайни. Липсата на прозорци ни озадачава, наличието на малки отвори на различни места в стените - още повече. По-късно от беседата разбираме, че предназначението им е - постигане и поддържане на естествена вентилация в храма.


Църква "Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат"
Твърди се, че църквата е построена през 1614 г., но има допускания, че е още по-стара. Отново от беседата става ясно, че е изградена като трикорабна базилика. Богато изографисани - почти изцяло, стените са изпъстрени с образи на множество светци (между които и жени), редуващи се със сцени от живота на Христос. Полепналите сажди от свещите, палени в храма, съхраняват с годините зографското майсторство под себе си. (Всички стенописи тук не са реставрирани, а само почистени от черните сажди.)

Църква "Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат" - входът
Светците-войни - Св. Георги и Св. Димитър - правят впечатление с изографисването им един до друг в цял ръст. Кой и защо е разрешил разминаването на тези фрески с каноните в иконописа е една от загадките на храма. (По традиция Св. Георги се изобразява чрез неговия лик или върху бял кон с копие насочено към змей. За Св. Димитър също изобразяването в цял ръст е нехарактерно.)  

Друга загадка - представляваща интерес, както за вярващи, така и за скептици, е скрита в две от сцените, свързани с живота на Христос:
  • Преображение Господне - където светлината около Христос е изографисана във формата на ракета;
  • Възкресение Господне - светлината е приела очертанията на космическа капсула.
Търсени са мнения на специалисти и космонавти във връзка с тези две асоциации. Общото виждане на всички тях е, че освен връзката с формите, фоновото изображение от първата сцена - представляващо редуване на бели, сиви и черни ленти, подобява начинът, по който се вижда космическото пространство при напускане на обект от Земята и навлизането му в Космоса. (Трябва да съм по-наблюдателна при проследяването на този процес в предстоящия епизод на Междузвездни войни ;) )

И чудесата не свършват до тук. В двора на храма има аязмо, за чийто лечебни свойства има история още от началото на 11 век. Трагизмът на битката при с. Ключ и ослепяването на Самуиловата армия от Василий II (в последствие получил прозвището Българоубиец) през 1014 г. е едно от най-разтърстващите събития в нашата история. Твърди се, че ослепените войници тръгнали към Рилския манастир, но в Добърско ги застига тежка зима и те решават да продължат пътя си напролет. Оставяйки в селото войниците намират лек за очите и раните си във водата на малкото изворче. С настъпването на пролетта част от войниците продължават своя път към Манастира, но има и такива, които решават да останат. Именно те основават Първата певческа школа на слепите певци и гъдулари, просъществувала до началото на ХХ век.  

Аязмото в двора на храма

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes