Някъде около София (5) - село Чавдар

Селото

Когато говорим за населено място със здрави настилки по улиците и тротоарите, с център със санирани административни, образователни и здравни сгради, паркове с алпинеуми и фонтани с мостчета - всичко това под постоянно видеонаблюдение, си представяме нещо по-скоро западно отколкото родно. Но село Чавдар разбива стереотипа на българското село. С успешна политика и спечелени средства по проекти от Европейския съюз и републиканския бюджет, селото показва, че когато има воля и желание няма нищо непостижимо. 

Село Чавдар се намира на около 70 км. от София, а славата му на едно от най-хубавите български села стигна до нас и ни подмами да го посетим. И така през един слънчев ден в края на ноември поехме по Подбалканската линия и след около час вече видяхме табелата на входа му. Посетихме селото в работен ден и това донякъде обяснява малкото на брой хора, които срещнахме по улиците му - предимно майки с невръстни дечица. За съжаление фонтаните не работеха - бяха подготвени за наближаващия зимен сезон. Алпинеумите също бяха облекли вече зимните кожуси, но фасадите на сградите се кипреха в свежи цветове, детските площадки освежаваха пейзажа, покрити с цветни гумирани настилки и заградени с шарени огради.

Ще се върнем тук напролет, когато всичко ще се къпе в зеленина - за да се насладим на шума на фонтаните.  

Параклис света Петка

Намира се на около километър и половина на едно възвишение над селото, от където се открива панорамна гледка към същото. Параклисът е изографисан през 2008 г. В него, подобно на църквата Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат в Добърско, образите на Св. Георги и Св. Димитър са изографисани извън каноните на иконописта - в цял ръст. (По традиция Св. Георги се изобразява чрез неговия лик или върху бял кон с копие насочено към змей. За Св. Димитър също изобразяването в цял ръст е нехарактерно.) На 7 май в местността около параклиса се прави курбан и се чества празника на селото.


В близост има интересен и голям детски кът със сензорна градина, стени за катерене, ресторантче, където може да похапнете и отморите, заслони със зидани огнища, където може да си изпечете нещо на чеверме (след предварителна уговорка, разбира се).


Археологически парк „Тополница“

Интересен музей на открито. Намира се в местността Св. Петка - малко село от неолитни къщи, изградени по план и реконструкция на намерените останки от раннонеолитно селище.


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes