Един февруарски ден в района на Мездра - Черепишки манастир, Ритлите, Мездренско кале

Черепишки манастир - от птичи поглед
Черепишки Манастир

Храм-костница на част от Ботевите четници
Твърди се, че именно тук са родени великите и скъпи на българския народ литературни творби - "Една българка" и "Дядо Йоцо гледа". В манастира обособена част от две стаи с балкон към едната е обозначена с надпис "Вазовият кът". Алеята, минаваща край реката, подсказва за симпатиите на друг наш писател и голям турист към местността - Алеко Константинов, носейки името му - "Алековата алея". В два от разказите на Константинов присъства образа на Черепишкия манастир. В "София - Мездра - Враца (пътни бележки)" се предават по-скоро чужди впечатления (на строителите на железопътната линия) от околността, отколкото лични наблюдения. В "Българска Швейцария (пътни бележки)" местността е представена през погледа на писателя в спиращ дъха пасаж.   

Черепишки манастир - двора
Ето как го видях аз: Високи бели скали обграждат постройките на обителта, скривайки и защитавайки ги от недобронамерени гости и лоши очи. А самите постройки, повечето бели къщички с тъмни черчевета и каменни покриви, силно въздействат чрез контраста, който създават. Храмът - костница на част от Ботевите четници, изпъкващ в цвят на общия фон, и една бяла сграда (чието предназначение не успяхме да узнаем) се намират на височина, в самите скали. Извисявайки се над останалите сгради, те сякаш "плуват" във въздуха над тях - създавайки усещане за сюреалистичен декор. А Искърът - той величествено и спокойно тече покрай стените на манастира, просмуквайки в тях студ и влага. Чува се влак, но звукът заглъхва изведнъж, изчезва - тунелите, прокопани в скалите на отсрещния бряг го поглъщат, ведно с цялата влакова композиция.

Ритлите


Скален феномен - Ритлите

По своята същност това са впечатляващи варовикови образувания, подобаващи ритли на каруца, достигащи на места до 80 метра над нивото на реката и дебелина, варираща от 3 до 7 метра. Поради спецификата им очаквах да попадна на легенда за произхода им или друго предание свързано с тях, но останах разочарована.

Археологически комплекс „Калето“

Разположено е на самия изход на дефилето, на брега на реката. Крепостните му стени, изградени като продължение на скалния рид под тях, създават усещане за непревземаемост.   
Мездренско Кале
Интерес за мен тук представляваха две находки на археолозите: 

Светилището на тура - Турът е диво говедо, крепящо според вярванията на древните света на рогата си. Светилището на тура представлява обредно място, опаковано в каменен кожух, под който археолозите са открили  два черепа на тура, поставени в точно определена позиция със забити в земята рога – представлява обред за плодородие. 
Мездренско Кале - поглед към дефилето
Бронзов орел, открит в основата на крепостната стена, е друга интересна археологическа находка. Символизиращ Римската империя - нейната власт и величие.
Мездренско Кале - поглед от входа
Повече за цялата история на калето може да прочетете на страницата на комплекса тукОбходът на крепостта не ни отне много време (около 15 мин.) А цените са 3 лв. за възрастни и 1,50 лв. за пенсионери.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes