Нещо специално или защо "Янините девет братя" е различната опера

Янините девет братя

22.03.2018 г., 19:00 ч., Сградата на Софийската опера и балет

Преди минути сме заели местата си в салона на операта и сега седим притихнали. Плъзвам поглед нагоре към тавана и сложната конструкция завърта своите овали над мен. Осветлението става приглушено. Накрая напълно изгасва, отделяйки зрителите един от друг, оставяйки всеки сам да изживее това, което ще се случи на сцената. Всеки сам, воден от музиката, да се докосне до света на Яна и нейните девет братя. И се заредиха действие след действие, картина след картина...

Музиката, повлияна от френското образование на Любомир Пипков, е с европейско звучене. А либретото - то е извлечено от народния фолклор, от българския бит и култура. Пипков разказва приказка, но не от тези за принцове и принцеси, за дворци и балове, а истинска българска народна приказка, като тези, които са се разказвали от нашите баби и дядовци по седенки и тлаки.

Янините девет братя. Габриела Георгиева в образа на Яна.

Действието на операта се развива през XIII век в село около Самоков. Мълвата за нахлуващите турци, някъде на изток витае във въздуха. Девет братя-рудари са сполетени от нещастие: най-големият брат - Георги Грозника е затрупан в мината и само най-малкият брат - Ангел му се притичва на помощ, спасявайки го. Яна, единствената дъщеря в семейството, и майката посрещат завръщащите се рудари. Образите на най-възрастния и на най-младия брат са детайлно изградени в Пипковата творба, докато образът на останалите седем братя е по-скоро събирателен. Но докато Ангел е завършен като положителен образ - любящ брат, трудолюбив, незлоблив, неподатлив към алчност, Георги е негова пълна противоположност. Грозникът също обича Яна, но неговата любов макар и силна, не е възвишена и чиста. Изгарян от низши страсти, той се забърква в редица безскрупулни престъпления - отсича ръката на жена заради златна гривна, която подарява на сестра си; посича ръцете на брат си Ангел от завист към майсторството му в дърворезбата; злобата и завистта, упадъкът на цялата човешка личност на Георги, достигат критичната точка с молбата към циганката (мислейки я за чумата) да отнеме живота на всичките му братя. Братята умират, умира и Ангел с осакатени ръце, неспособен да упражнява занаята си, а турците настъпват... Във финалната картина Георги се появява на прага на майчината къща, търсещ Яна, надяващ се да я склони да отиде с него във Влашко, за да я предпази. Но Яна вече не е крехката и нежна девойка, тя вече е жена. Изживяла скръбта и мъката от загубата на най-близките си, героинята вече е закалила характера си. Убеждавайки се във виновността на Георги за смъртта на останалите братя, тя го пронизва със стрела. А турците вече опожаряват Самоков...


Янините девет братя. Гергана Русекова в образа на циганката.

Силно въздействие върху зрителя предизвиква появата на кукери в две от масовите сцени. Кукерските маски и танци, използвани в българския фолклор за прогонване на злите сили, успешно и с голям ефект пресъздават борбата срещу лошите мисли и дела на сцената. 

Друга силна символика е дървото, заемащо видно място в декора на сцената. Като символ на рода в първа картина, то е високо и силно. През различните действия дървото става свидетел на всички последващи събития и променя облика си - то постепенно повяхва, смалява се и в края на операта напълно изсъхва: "Виж, къщата почерняла и се снишила, и високото дърво сред двора изсъхнало. Яно!..." (Георги Грозника)  

Двете сюжетни линии, които Пипков преплита: първата - развитието във взаимоотношенията довели до опустошението, сполетяло един род и втората - разрухата, сполетяла цял един народ, създават един наистина спиращ дъха, силно въздействащ финал. Чрез съпричастност към родовото нещастие, зрителят силно изживява трагедията сполетяла българския народ.


Янините девет братя - финална картина. Петър Бучков в образа на Георги Грозника.

Следващите дати, на които ще бъде поставена операта "Янините девет братя" на сцената на Софийската опера и балет са:

28.03. 2018 г. (сряда)
29.03.2018 г. (четвъртък)
30.03.2018 г. (петък) 
Начален час 19:00 ч. 

На 12.05.2018 г. операта гостува на сцената на Балшой театър.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes