Вкусно по български: Капама

Капама - думата произлиза от турски и означава "затворен"
Едва ли има пътешественик, който планирайки своето пътуване не отделя време за похапване на типично местно ястие. Традиционната българска кухня е изненадвала и възхищавала не един чужденец, докоснал се до разнообразието от вкусове и аромати, които предлага родната кулинария. Едно от най-известните ни, характерно най-вече за македоно-родопската област, блюда е капамата. Името произлиза от турски и означава "затворен".

Банскалии твърдят, че съхраняват най-старата и автентична рецепта за този кулинарен шедьовър. Преди години бяхме гости на града за да отбележим студентския празник (8-ми декември). Тъй като съм чадо на Северна България, капамата бе нещото, което исках да опитам задължително... Е, попаднах на пишман готвач - поднесоха ми някаква каша от ориз и зеле с някаква наденица отгоре и освен, че беше студено, ястието беше и много безвкусно. Години по-късно разбрах, че въпросното "нещо" от чинията няма нищо общо с традиционното банско ястие.

Задушаването в пръстен гювеч е една от предпоставките за наистина добра капама

Основните съставки на капамата са няколко вида меса, кисело зеле, ориз и букет от подправки. Майсторството е в реда на подреждането на продуктите в пръстен гювеч, където ястието се похлупва и се пече на тих огън в продължение на няколко часа. От wikibooks твърдят, че оригиналната рецепта за капама може да откриете тук.  


Капамата е и сред най-предпочитаните от българите ястия за включване в новогодишното меню. Народът вярва, че колкото по-богата е празничната трапезата, толкова по-плодородна и изобилна ще бъде и идната година.

Наскоро благодарение на Вила Екатерина имахме възможността да похапнем една наистина вкусна капама, с чаша ароматно червено вино, в уютната и приятна обстановка на ресторанта на вилата.

Вила Екатерина е чудесно място за организиране на сватби с изнесени ритуали. Прекрасната бяла шатра с изглед към Стара планина и обширната  поляна, където под цветна арка се извършва ритуала по бракосъчетанието, създават една магична атмосфера, която ще направи всяко тържество неповторимо. С вещ управител, високо квалифициран персонал и вкусна кухня вилата е в състояние да задоволи и най-капризните младоженци.   


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes