5 идеи за разходка с деца около София


С реверанс към малките пътешественици - няколко идеи от Стъпки в пясъка за разходка недалеч от София:

Банкя - Пътека на здравето
20 км.
Рибарника на кв. Михайлово
С денивелация от 130-140 м., "Пътеката на здравето" в гр. Банкя е подходяща и за по-трудноподвижни хора и за малки деца. Повече за пътеката може да прочетете тук

село Кладница и хижа Селимица
30 км.
Снимка от маршрута: село Кладница до хижа Селимица
По югозападните склонове на Витоша, не далеч от град Перник, се намира село Кладница. Прекрасно място за еднодневен излет е пътеката водеща от селото до хижа Селимица - дължина от 1,500 м. и денивелация от 305 м. Повече за маршрута тук.

Драгоманското блато
48 км.
По "алеите" на блатото
Една различна разходка на по-малко от час път от София, която ще бъде посрещната с ентусиазъм от всеки малък изследовател на дивата природа. Драгоманското блатото е местообитание на десетките видове птици. Една различна екосистема, която ще събуди приключенския дух в малките природолюбители. Своеобразни дървени алеи между папрат и блатни треви, позволяват на посетителите да навлязат навътре във водата. Наблюдателница пък позволява да се разгледа цялата панорама на местността. Бинокълът е задължителен. Ако не разполагате с такъв от център "Драгоманско блато" могат да ви осигурят. 

село Чавдар и Археологически парк „Тополница“
72 км.
село Чавдар - център
С център, в който пръските от фонтаните и живописните алпинеуми създават приветлива атмосфера, село Чавдар е един добър вариант за бягство извън града.

В близост се намира местността Св. Петка, където може да посетите едноименния параклис, Археологически парк „Тополница“, както и да се отбиете до намиращата се в местността сензорна градина със стени за катерене. Повече за село Чавдар и местността Св. Петка може да прочетете тук.   

Национален парк Рила - местност Мальовица
84 км.
Поляната пред Чайната
В полите на връх Мальовица може да изпиете чаша ароматен билков чай, да поиграете с децата на поляната, да се разходите по чакълеста, но не стръмна пътека до хижа Мальовица или да похапнете вкусно, наслаждавайки се на свежия горски въздух. Още за възможностите, които предлага местността може да прочетете тук.   

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes