9 причини да се влюбиш в Амстердам

Изглед към базиликата "Св. Николай" 
Когато попаднах в Амстердам за първи път, беше случайно, в промеждутъка между два полета. Валеше ужасно и духаше силен и студен вятър - беше наистина разочароващо изживяване. След години посетих града отново - този път целенасочено и го преоткрих за себе си. От тогава съм била няколко пъти в Амстердам и всеки път той намира с какво да ме очарова. Да се потопим заедно в атмосферата му: 

1. Каналите

Разходка с лодка
Наричат Амстердам „Северната Венеция“ и това звучи толкова безцветно и безлично за този толкова колоритен град. Каналите на Амстердам, 160 на брой, имат своя собствена атмосфера и дух. Проектирани под формата на подкови, обърнати към морето, те създават характерен географски изглед на града, способстващ за разпознаването на същия върху всяка една географска карта. Тук гондоли няма, но не липсват общодостъпни лодки, предлагащи плаване из каналите, съпроводено с богат аудио разказ. Частните лодки също са често явление - на тях местните обичат да отмарят заредени с напитки и храна. Шумни компании, танцуващи с чаши в ръка на борда на преминаващ плавателен съд, нерядко са част от пейзажа. Удоволствието от престоя на борда стига до там, че се организират концерти на мостове и платформи, на които публиката може да присъства единствено върху плавателен съд. Друга характерна особеност на каналите са:

2. Плаващите къщи

Един от плаващите по каналите на Амстердам домове 
Те имат пощенски адрес, партиди за газ, вода, електричество. Те са екзотични, симпатични. Те са естествена част от пейзажа, сякаш винаги са били там. Те са плаващите къщи на Амстердам, около 2 000 на брой. Всяка със своя индивидуалност, пресъздаваща същността на обитателите ѝ. Някои са закотвени лодки, други пък могат да се оприличат на бунгала, върху платформа. По-натруфени или по-семпли, всички те са истинска екзотика за страничния наблюдател.

3. Трите ХХХ

Може да ги видите почти навсякъде - трите кръста на Свети Андрей, превърнали се в символ на града. Всеки кръст носи послание: храброст, солидност и хуманност. Народът свързва трите кръста и с трите опасности, дебнещи града: вода, огън и епидемии. Интересно съвпадение е, че в днешно време трите хикса се използват в писмената комуникация за означаване на „целувки“. Така, че „Градът на целувките“ е етикет, който можем да залепим на Амстердам.

4. Велосипедите

Паркинг за велосипеди до централната жп гара
Те са навсякъде. Паркинги за велосипеди, велосипедни алеи, светофари за велосипеди - един истински рай за любителите на велосипедния превоз. Наемете байк и разгледайте Амстердам от „гърба му“. Goede reis!

5. Архитектурата


Наклонили се смешно една към друга, красивите средновековни къщи, накацали по каналите, са един от символите на града. Боядисани в различни цветове, с техните тесни фасади, те създават една пъстрота на пейзажа.  А защо фасадите са толкова малки? – Заради данък сгради, наложен през средновековието, чиято големина била пропорционална на големината на фасадата. А ако се питате за какво служат куките, виждащи се точно в средата под покрива - използват се за внасяне на мебели и големи уреди през прозорците.

6. Вафлите


Хрупкави и топящи се в устата, с типичната кръгла форма и карамелов пълнеж – това са stroopwafels. Могат да бъдат намерени в почти всеки магазин, но най-вкусни са ако са изпечени на място (Обикновено по пазарите може да попаднете на топли вафли). Някои ги наричат белгийски, но истината е, че това е типична холандска вкусотия. За любителите кулинари тук попаднах на рецепта, обещаваща да превърне отделните продукти в фантастичните холандски stroopwafels.

7. Картофките

Почти на всеки ъгъл може да си ги поръчате, но най-добрите са в Manneken Pis. Тръгвайки от гарата по улица Damrak, точно след лодките за разходка по каналите, отдясно, на самата главна улица, се намира царството на картофите. (Ще го познаете и по голямата опашка, която се оформя отпред).  В различни комбинации от сосове и размери. Препоръчвам на всички да опитат с фъстъчен сос и майонеза, поръсени със ситно нарязан лук. Невероятен вкус.

8. Сладоледът

Ами какво да ви кажа… Едва ли сте очаквали, че в Амстердам може да вкусите един от най-добрите сладоледи. Но на търговската улица Nieuwendijk, в самото сърце на Амстердам, в малка сладоледаджийница се предлага ледена наслада по стара семейна рецепта от 1937 г. Семпъл, пухкав, ванилов и невероятно вкусен - отдайте се на едно сладоледено изживяване в Banketbakkerij Van Der Linde.

9. Сирената


Малки млекарници, отрупали витрините си с жълти пити, могат да се видят на почти всеки ъгъл. Традиционното сирене тук е гауда, което може да се открие в различни вариации – по-„старо“ и по-твърдо или по-„младо“ и по-меко. Любимият ми вкус е гауда с кимион, задължително опитайте при възможност ;)

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes