Пътешествие из Северозапада - Чипровци и Чипровски манастир


Пролетна сутрин в началото на април. Ситен дъждец припръсква с непостоянство, предвещавайки един влажен ден. Но не променяме програмата си и въоръжени с чадъри и добро настроение поемаме на път.

Петрохански проход

Навлизаме в Петроханския проход и сякаш с всеки завой оставаме пролетта някъде зад нас. Зеленината изчезва, дърветата оголяват, ефирна мъгла се стеле между тях, обгръщайки всичко с фин воал. Усещането е за попадане в една паралелна действителност. Е, множеството дупки по пътя не ни дадоха възможността да се "изгубим" в нея.

Чипровци - в малко история

Спираме колата в центъра на градчето. Указателни табели ни повеждат към Историческия музей. Вървейки нагоре по хълма попадаме на гранитна плоча, която съхранява ценни дати от историята на града: построяването на католическата катедрала и християнския храм един до друг (XIII - XIV век), първото светското училище (1624 г.), написването на първата "История на България" от Петър Богдан (1667 г.), Чипровското въстание (1688 г.).


Преди да влезем в музея вдясно виждаме останките от католическия храм "Санта Мария". Служителят от музея ни обръща внимание и върху самото местоположение на сграда на музея, изградена на мястото на светското училище от XVII век.


Останки от катедралата "Санта Мария"
От разказ му разбираме, че през 13 век в града се заселват десетки саксонски рудари, които били привлечени с цел усъвършенстване и подобряване процеса на добива на руда.

Католическото влияние е и причината за съществуването на светското училище. Годишно в училището се обучавали около 100 ученика, като най-добрите 10 продължавали обучението си в Италия.

За съществуването на историята на Петър Богдан (български католически архиепископ), написана преди Паисиевата нямах ни най-малка представа. А защо е така - защото смъртта на автора довежда до забрава на ръкописа, изпратен за печат в Италия и потънал в неизвестност там. През 2017 г. същият е изваден от забвение - открит в частна колекция в Италия. 

Цъфтежа на рудодобива и богатството на местността спомагат за издействане на един по-добър статут на града и околията в Османската империя. Чипровското въстание слага край на всички блага и свободи, местността запада икономически. По това време и католиците напускат Чипровци.

В музея

Посрещат ни четири зали с експозиции и две, за съжаление, в ремонт. Това, което ме впечатли в музея: 

Зала 1
Макет на самоков - съоръжение за обработване на добитата руда.
Зала 2
Накити и предмети, свиделстващи за златарството и неговото развитие в региона. Истински останах възхитена от позлатен сребърен обков на евангелие.
Зала 3
Чипровски килим
Прочутите чипровски килими - изработени от чиста вълна, с две идентични лица. Научихме, че творческите периоди при изработката им са три - взависимост от формите, които се изтъкават и багрилата, които се използвали. Видяхме вертикалния стан, на който се тъкат. Силно впечатление със своята символика ни направи килим изобразяващ поле, на което работят жени, а рамката на килима са нанесени фигури, оприличавани на турски заптиета, които ги охраняват.

Всяка година в града се организира "Фестивал на Чипровския килим". През 2018 г. фестивалът ще се проведе на 5 и 6 май.

Зала 4 
Тъканите икони, които изненадват с рядка техника при изработването им, а именно тъкане. Между тях със своята нестандартност изпъква "Млекопитаещата мадона", изобразяваща Божията Майка с гола гръд, кърмеща Младенеца.

Пълнени чушки с боб
За местната кухня

Не пропуснахме да опитаме от местния специалитет - пълнени чушки с боб, включени в обедното меню на хотелче в центъра.

Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Създаден и обитаван от български католици през X век, манастирът е бил няколкократно разрушаван и опожаряван. Като след Чипровското възстание е нанесено най-голямото разрушение, унищожена е и богатата библиотека на манастира. Същият е изоставен от католиците, които се изселват и обителта запустява. През XVIII век български православни монаси възраждат манастира, организирайки го по каноните на Православието.
Изглед от Чипровския манастир
Интересна сграда в двора на манастира е кулата - костницата, съхраняваща кости на участници в Чипровското възстание.
Кула-костница на загиналите в Чипровското въстание

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes