Окото на Лондон (London Eye) в 9 любопитни факта


Обичам Лондон - харесвам атмосферата, свободата, която се усеща във въздуха му и цялата харизма на този величествен град. Но едва ли ще се намери някой, който да твърди, че Лондон би бил същия без London Eye. Издигаш своята величествена осанка на южния бряг на Темза, Окото на Лондон завърта оборот след оборот предоставяйки на всеки турист възможността да се наслади на космополитния град от птичи поглед. 

Ето, няколко факта за Окото, с които надявам се да ви изненадам:

1. Когато е открито през 2000 г. със своите 135 м. височина Окото на Лондон е най-високото виенско колело в света, оставайки такова за цели 6 години до появата на Звездата на Нанчанг в Китай през 2006 г., която е височина от 160 м., последвана от други виенски колела, достигащи все по-големи и големи висини.

2. Окото на Лондон все още е най-високото виенско колело в Европа.

3. При откриването му през 2000 г. Окото на Лондон осигурява най-високата общодостъпна гледка над Лондон и това продължава до 2013 г., когато Sharp дава обществен достъп до 245 м. гледка от 72 етаж.

4. Построено за отбелязване на началото на новото хилядолетие, Окото е официално открито на 31.12.1999 г. от министър-председателя Тони Блеър, но остава затворено за хората до 9 март 2000 г. заради проблем със съединяването на капсулите.

5. Основните компоненти на съоръжението идват от 6 страни: стоманата е доставена от UK и сглобена в Холандия, кабелите са от Италия, лагерите са от Германия, валът и главината са отлети в Чехия, капсулите са от Франция, електрическите компоненти от UK.

6. На 5 юни 2008 г. колелото завърта 30 млн. си посетител.

7. Капсулите прикрепени към съоръжението са 32, всяка от по 10 тона. С вместимост до 25 човека.

8. На 2 юни 2013 г. една от капсулите е наименувана "Капсула на коронацията" в чест на 16 годишнината от коронацията на кралица Елизабет II.

9. Колелото на хилядолетието е планирано като временна конструкция, с право за строеж от 5 години. Но любовта към него, превърнала го в символ на града, гарантира още дълги години пребиваването му на южния бряг на Темза.


London Eye - В капсулата

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes