Треска за лалета или за градините на Кукенхоф от първо лице

Лалетата на Keukenhof
В края на септември 2017 г. попаднахме на едно наистина примамливо предложение отправено от Transavia – билет София-Амстердам-София на цена от 50 евро и то в разгара на цъфтежа на лалетата в Холандия. Вярно е, че офертата включваше само ръчен багаж, но пак оставаше  неустоима... И така един ден в средата на април се озовахме в страната на лалетата, готови да запечатим в съзнанието си всяко разцъфнало цвете наоколо. Посетихме няколко наистина впечатляващи места недалеч от Амстердам, за които ще стане въпрос в други мои постове, които предстоят да бъдат написани, но сега да отправим поглед към „Градината на Европа“ както наричат Keukenhof.

Keukenhof - по алеите
Денят беше топъл и сух, в нетипичен за Холандското време стил, а маршрутът Амстердам – Schiphol – Keukenhof. Билетите за посещението бяхме закупили по-рано – online за 17 евро, ако се закупят на място цената им е в размер на 18 евро. Пристигайки на Schiphol и излизайки през централния вход се натъкваме на електронен билборд, светещ в ярки цветове и оказващ посоката към автобуса за Keukenhof. Поемаме в оказаната в посока и попаднахме на дълга опашка, която изглежда сякаш безкрайна, но както се оказва в последствие – се придвижва доста бързо… Пътуването е около 20 мин. до половин час, а цените на билетите са 5 евро в посока. Предлагат се и комбинирани билети, за които повече информация може да намерите на сайта на градината – тук и тук.

Keukenhof - още от парка
Точно преди достигането на крайната цел ни посреща море от паркирали коли и автобуси, предвещавайки  стълкновението от хора, което ни очаква в пределите на парка. И в началото наистина е така – голямата тълпа ни пречи да се насладим на играта на цветове и багри около нас. Достигаме до павилиона на кралица Беатрикс, където след потапяне в царството на орхидеите, решаваме да поседнем за обяд и кафе. Отделяме на това занимание около 40 мин. и продължаваме с разходката. За това време паркът сякаш се е преобразил, хората са намалели, цветята трептят в цветовете си навсякъде около нас – спираме, разглеждаме ги, вдишваме ги…. Изпълваме се с цветове и аромат.

Keukenhof - павилиона на Беатрикс

Keukenhof - с лодка между лалета

Keukenhof - Мелницата
Алеята, по която вървим, ни отвежда до павилиона на Уилям – Александър, който отваря за нас вратите на един друг свят – свят на хиляди лалета в цветове и окраски, които запленяват, очароват, възхищават. От там се отправяме към павилион озаглавен „Oranje Nassau” и този „Оранжев Насау“, които създава у нас аналогията с екзотичния Бахамски остров, ни потапя в атмосферата на сватбената церемония – бели каляски и коне, червени цветя и червени сърца, различно аранжирани кътове и един ретро автомобил, който печели вниманието (основно на мъжката част от посетителите.)

Павилион Вилхелм-Александър
Павилион Oranje Nassau
Излизайки от „Насау“ отново се оказваме срещу входа, от който дойдохме. Отправяме се към малък подиум, достъпът, до който при идването ни се струваше неосъществим. Изкачвайки се на него пред нас се разкрива изглед към картина-фигура конструирана от цветя, онагледяваща мотото на тазгодишната тема на парка: „Романтика в цветята“ (Може би тук е мястото да отбележа, че всяка година парка избира различна тематика за илюстриране и пресъздаване и отваря врати под различен надслов.)

Лица приближаващи към целувка, заключени в сърце - цветна скулптура, онагледяваща тазгодишната тема на парка: "Романтика в цветята"
Важно! При планиране на визитата си имайте предвид, че паркът е отворен за посещение само 8 седмици в годината – от средата на март до средата на май.

Малко история (източник: keukenhof.nl)

Историята на Keukenhof датира от 15-ти век. Графинята Jacoba van Beieren (1401-1436) събира плодове и зеленчуци от Keukenduin (кухненски дюни) за кухнята на замъка Teylingen. Замъкът Keukenhof е построен през 1641 година, а имотът обхваща площ от над 200 хектара.
Ландшафтните архитекти Ян Дейвид Зочер и неговият син Луи Пол Пол Зочер, който също проектира Vondelpark в Амстердам, преустрояват градините на замъка през 1857 г.   През 1949 г. група от 20 водещи производители и износители на цветни луковици решава да използва имота за да изложат луковици с пролетен цъфтеж, които поставят началото на Keukenhof като пролетен парк. През 1950 г. паркът отваря врати за широката публика и постига веднага голям успех (само през първата година посетителите са 236 000).

Keukenhof - още лалета

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes