По поречието на реката или за очарованието на "Геопарк Искър - Панега"

Едно от многото мостчета над р. Панега
Случвало ли ви се е да знаете за дадено място, да ви е под носа един вид и да го пренебрегвате заради... ами и аз не знам точно заради какво. На мен ми се случи. Екопътеката "Геопарк Искър - Панега" съществува вече може би повече от 10 години. Всеки път преминавам покрай арката обозначаваща началото й на път за родното село, но до миналия уикенд нямах никакъв афинитет към нея. Отидохме там водени от доста снимки и текстове, на които попадахме все по-често в интернет пространството.

Екопътека "Геопарк Искър-Панега"
Пътеката започва в страни от пътя София-Русе - вдясно малко преди Луковит, ако идвате от София (на около 110 км. от София) и вляво - малко след Луковит, ако се движите от Русе (на около 200 км. от Русе). 

"Геопарк Искър-Панега"
Бяхме там почти по обяд. Слънцето преминаваше косо през двете дупки оставени на свода на арката, от която започва пътеката, създаващи аналогията с природния феномен "Очите", където завършва маршрута.

Арката в началото на пътеката
Според различни източници дължината на пътеката е от 8 км. до 12 км. Като същата е разделена на две части Крайпътен ландшафтен парк "Панега" и Карлуковски карстов комплекс.

Мостче от маршрута
Нашата разходка обхващаше само първата част от маршрута, изграден по поречието на река Златна Панега. След стръмното спускане от паркинга до брега на реката, пътеката става полегата и може да бъде извървяна дори от малки деца. Има и друга възможност за достигане до равната част, избягвайки стръмнината - вдясно от паркинга има черен чакълест път, който по-плавно се спуска надолу.

Гледките, които започват да се редуват пред нас са истинска наслада за окото. Този синьо-зелен цвят на водите на Златна Панега придават един цветен колорит на цялото усещане за местността. Живописни са и бреговете - на места достъпни за нас, на други водата тече в подножието на високи отвесни скали, също достъпни благодарение на изградената туристическата инфраструктура от дървени мостчета. Беседки, места за отдих и изградени огнища по маршрута не липсват.

"Геопарк Искър-Панега"
Пътеката минава и покрай малка, необлагородена пещера, наречена "Темната дупка", която придава допълнително очарование на екопътеката.


Пещера "Темна дупка"
След около час вървене съпроводено с фотопаузи (т.е. около 3 - 3,5 км.), пътеката поема надясно през гориста местност, преминаваща в открита поляна и отвежда към втория етап от похода - Карлуковския карстов комплекс и неговата перла - пещера "Проходна". Не продължихме, изкуши ни възможността да прекараме повече време покрай красивото поречие на Златна Панега.

Туристи :)
За р. Златна Панега

Изворът на реката е на няколко километра от пътеката - близо до едноименното село. Наименуван "Глава Панега", той е вторият най-голям карстов извор в България. Дълбочината му не са успели да установят дори водолази. Легенда разказва, че мястото на извора е лечебно, поради което в древността е имало изградена къпалня и храм на тракийския бог, покровител на медицината, Асклепий. Самата река носи името на неговата дъщеря Панака, във времето изменило се до Панега. Друга интересна история разказва, че на Спасовден през 1876 г., изворът на реката е пресъхнал за осем часа, след което водата отново е потекла. Това е поводът всяка година оттогава на Спасовден да се прави оброк. 

За място за хапване в района - виж тук!

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes