Брук ин Ватерланд (Broek in Waterland) - най-чистото място в Нидерландия

Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)
Като едни добре организирани пътешественици, ние винаги правим план какво искаме да посетим, попадайки на дадено място. Тазгодишното ни пътуване до Холандия включваше и намерение за еднодневна екскурзия до Гитхорн (Giethoorn) - едно прекрасно кътче от рая, където автомобилите са непознати. Всичко там е вода, лодки, малки мостчета и къщурки с малки цветни дворчета. Гитхорн е далече от Амстердам и за да успее човек да го посети за един ден трябва добре да организира времето си. 

Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)

Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)
През първите ни дни в Ниската земя нашите домакини организираха вкусно барбекю, където изкарахме приятни часове в компанията на местни хора. На него срещнах Кристоф. Кристоф е симпатичен мъж, страстен пътешественик и местен гид, с когото споделихме намеренията си относно Гитхорн. Неговото мнение бе, че сезонът на лалетата не е най-подходящото време за разходка до това, толкова обичано от туристите място. Тълпите хора, дошли заради цъфтежа на цветята, не пропускат да направят посещение и на Гитхорн. Неговата препоръка беше да посетим Брук ин Ватерланд. (Име, което чувах за първи път.) Не толкова далече от Амстердам - само на около 20 мин., не толкова посещавано от туристите, но неотстъпващо по приказност на Гитхорн местенце. И така, в един непринуден разговор, се зароди идеята за посещение на Брук ин Ватерланд.

Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)
С автобуси номера 312, 314, 315 или 316 от гърба на Централна гара и с билет от няколко евра (не знам колко точно, тъй като ползвахме заредени карти, но със сигурност под 10 евро) се отправихме на едно своеобразно потапяне в типична старонидерландска атмосфера.

Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)
Позиционирано в провинцията Норд Холанд (Noord Holland), само на 15 км. североизточно от Амстердам, Брук ин Ватерланд датира от 17-ти - 18-ти век. Много от къщите са построени преди 1850 г. Селцето е било любимо място за отдих на търговци и моряци от Амстердам. В миналото то е било известно с красотата си, удивявайки с чистотата и спретнатостта си не един пътешественик през 17-ти и 18-ти век. По това време се носи и славата му на най-чистото селце в Холандия.
Broek in Waterland (Брук ин Ватерланд)
Освен красивите къщички накацали по брега, малките лодки, привързани почти пред всяка от тях и китните градинки, впечатление прави и църквата, извисяваща своята кула над всички постройки. Съвременният й облик датира от 1628 г., когато местните решават да възстановят храм, издигал се преди на това място, но разрушен от испанците по времето на Осемдесетгодишната война.

De Kerk (Църквата)
Къде може да похапнете? - Ние се доверихме на солените палачинки на Белия лебед (De Witte Swaen) - очаровани сме.

Солена палачинка "Ала Капрезе" - De Witte Swaen
След разходката из селцето се върнахме на автобусната спирка и продължихме към Моникендам (Monnikendam) - едно типично пристанищно градче. (От Брук ин Ватерланд до Моникендам може да отидете и вървейки пеш през полетата. Има изградена пътека за тази цел. Пътят е около час - час и половина.)


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes