Урок по история на Холандия в Zaanse Schans

Мелниците на Zaanse Schans
През един от дните на нашия престой в Нидерландия този април имахме възможността да посетим Zaanse Schans. Красив комплекс от мелници, работилници, къщи в типичен холандски стил, позволяващ на страничния наблюдател да се потопи в бита на местните, живели през 17-ти и 18-ти век. По това време Холандия е в икономически възход. Историците наричат този период в историята на страната - нидерландския Златен век. Процъфтява търговията с източния свят (Холандия придобива изключителни права за търговия с източна Азия), за което свидетелстват големите складове за ориз, подправки и какао, които ще се разкрият пред вас, ако решите да направите обиколката с корабче, която се предлага. Екскурзията е около 40 мин., а цената ѝ за възрастни е 13,50 евро.


На преден план е количка пълна със съдове за съхранение на мляко. Отзад се вижда мелницата De Kat (Котката). Котката е мелница за производство на бои и пигменти с високо качество, ползвани от художници и реставратори от цял свят. Мелницата е отворена за посещения - предлага се и демонстрация. 
Освен складовете, които наистина впечатляват със своите размери и история, разходката с лодка предлага и запознаване с миналото на наредените около езерото мелници. Аудиото на борда е направено по много забавен начин (на английски) - всяка мелница от записа има свой характерен тембър на гласа, подчертаващ нейната индивидуалност. Налични са аудио-гидове и на други езици (между които българския, за съжаление нефигурира). Но ако решите да ползвате тази възможност при покупка на билетите помолете за вашите еднократни слушалки - тип "тапи" и ще ви бъде оказано как чрез мобилна апликация да активирате разказа на предпочитания език.

Zaanse Schans
След лодката започна нашата разходка из самия комплекс. Влязохме във вътрешността на действаща мелница за производство на горчица. Посетихме къщите-работилници. В мандрата освен, че се полюбувахме на персонал облечен в традиционни носии и бели бонета, опитахме различни видове сирена, както и направен на място сладолед. В пекарнята се насладихме на типични холандски вафли, а в обущарницата освен, че разгледахме богата колекция от сабо - подредени по исторически периоди и предназначение, изгледахме и демонстрация на процеса на производството им.

В мандрата освен млечни продукти се предлагат и традиционните холандски вафли.

Демонстрация на направа на сабо.
На излизане забелязахме къща, която бяхме пропуснали в началото - репликата на първия магазин на Albert Heijn Grocery. Така се запознахме с пра-прадядото на днешната голяма холандска верига от хипермаркети.

Zaanse Schans
Zaanse Schans се намира на 10 мин. ходене пеш от гара Koog-Zaandijk, до която може да стигнете за около 15 мин. с влак от Amsterdam Centraal. Почти целия ни престой на мястото бе съпроводен от сладкия аромат на какао, носещ се във въздуха от намиращата се в близост, действаща фабрика за производство на ухания продукт.

Zaanse Schans - пред пекарнята.
Входът за Zaanse Schans е безплатен.


Zaanse Schans

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes