Кацнал на една скала или до яз. Пчелина за ден

Църква "Св. Йоан Летни"

Когато през уикенда поехме към язовир Пчелина (наричан още и Лобош) и параклиса не знаехме какво да очакваме - както от времето така и от състоянието на пътя до там. Черният път, за който знаехме предварително, започва след село Поцърненци и се оказа не толкова "черен" - посипан и трамбован чакъл прави трасето по-лесно проходимо. Поради тази особеност на маршрута е хубаво да посетите местността в по-сухо време, но ако решите да извървите част от пътя пеша (защото същият е широк и дава възможност за достигане до самото подножие на хълма с параклиса, за който ще стане въпрос след малко, с автомобил) имайте предвид, че растителността на доста места (особено към края) е ниска и пътеката е доста слънчева.


яз. Пчелина - гледка от храма
Пътят от начало преминава през гориста местност, но постепенно отстъпва на по-ниска растителност, която накрая преминава в тревиста и храстовидна и позволява по-широк поглед към местността, хълма и параклиса, кацнал живописно върху него.


Църква "Св. Йоан Летни"
Какво всъщност представлява параклисът? - Изоставена средновековна християнска църква, носеща името на Св. Йоан Летни. На плоча на входа има гравирана годината 1350. Стенописите вътре, датиращи от XV - XVI век, са едно от редките произведения на българската средновековна живопис. За съжаление те са силно повредени - някои в резултат на вандалски прояви, други - вследствие на частично липсващ покрив, невъзпрепятстващ стичането на водата по стените в дъждовно време. Към момента покривът е поправен благодарение на група частни лица. 


Църква "Св. Йоан Летни"
Достигайки билото на хълма се открива прекрасна панорама към целия язовир. Някога от там се е виждало село Пчелинци, но през 70-те години жителите на селото са изселени в Радомир и водата е нахлула в обезлюдената местност. Причината: нужда от утайник на река Струма, чиито води са били силно замърсявани от промишлеността на град Перник и недоволствата от страна на Гърция, на чиято територия е устието на реката.

Църква "Св. Йоан Летни", стенопис: "Богородица Ширшная Небес"
Приближаващите черни облаци и отекващите в далечината мълнии ни накараха да ускорим крачка по пътя назад към колата. Успели да се скрием сухи, буквално секунди преди да се изсипе силен порой, насочихме GPS-а към следващата точка - Калената пивница.

Ами какво да ви кажа - облизахме си пръстите. Кухнята е предимно сръбска, персоналът - също, сръбската бира не липсва в менюто.

Внимание: поради големият наплив от туристи събота и неделя, ако имате възможност, резервирайте предварително!

В Калената пивница
Други места, които можете да посетите в района: Земенски манастир "Св. Йоан Богослов", Жеблянски манастир "Св. Йоан Предтеча", Земенския пролом, Водопад "Полска Скакавица", Крепостта Землънград, Водопад "Бучалото".

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes