3 места, които да посетим за един ден в Хасково и регионаНе бях пътувала посока югозападна България от няколко години и затова лекотата, с която преодоляхме разстоянието до Хасково наистина ме изненада. С построяването на автомагистрала "Марица" достъпът до града на Богородица е станал по-бърз и по-удобен. При преминаването през града на път за Кърджали и околностите (за което посещение ще стане дума в последваш пост) решихме да разгледаме по-атрактивните (и достъпни за деца) забележителности на Източнородопското предпланинско стъпало.

3. Узунджовска църква

Узунджовска църква 
От самото име се подразбира, че църквата се намира в село Узунджово - селото, през което минава пътя за Александровската гробница (виж по-долу), ако идвате от Хасково. По времето на Османската империя изградена и съществувала като джамия, днес сградата е християнски храм - най-голямата селска църква в България. Интересното местоположение, точно на пътя свързващ Европа с Азия, е предпоставка за добре развитата икономика и търговия на селото, където ежегодно в края на лятото се е провеждал най-големия панаир на територията на цялата империя - Узунджовският. През XV век действащият тогава везир Синан паша дарява пари за реализацията на голям архитектурен проект - включващ джамия и кервансарай. Комплексът е бил наистина впечатляващ с 350 стаи и места за 2000 човека, с обори за над 1000 коня, чешми, шадравани, огнища и хамами. След освобождението същият остава собственост на османците. По времето на княз Фердинанд местните хора молят за застъпничеството му пред Турция за връщане на имота на селото и така след намесата на княза той отново става част от българските земи. Днес от всичко гореизброено са запазени само сградата на джамията (понастоящем превърната в църква) и част от една от портите на кервансарая, останалото е разрушено и разграбено. През 2007 г. сградата е реставрирана и преплита по интересен начин символики от две религии в себе си.

Узунджовска църква - надпис на арабски език с религиозно-философска тематика
Узунджовска църква - единствената оцеляла порта на кервансарая
2. Александровска гробница

Александровска гробница - Входът
Село Александрово се намира на около 26 км. от Хасково, а самата гробница е отдясно на изхода на селото, т.е. за да достигнете до нея - трябва да минете през цялото село (идвайки от Хасково). Липсват указателни табели с изключение на една, стояща на самото отклонение за паркинга към музея, експозицията на който включва реплика на Александровската гробница. Самата гробница е консервирана и към момента не се допускат външни лица. От музея може да се види само хълма - пазител на оригинала.


Александровска гробница
Тракийската гробницата е открита през 2000 г. от проф. Георги Китов. Уникални са стенописите запазили се до днес, въпреки, че съществуването им датира от IV в. пр. Хр. Изобразени са ловни сцени и погребален пир. Тези стенописи пресъздават идеите за "вечния лов" и "вечния пир", застъпени във вярванията на траките.


Александровска гробница - Изображения на ловни сцени
Гробницата е част от 100 Национални Туристически Обекта.

Александровска гробница - Изображение на погребален пир
1. Пресвета Дева Мария с Младенеца

Монументът на Пресвета Дева Мария с Младенеца
Най-високата скулптура на Девата в световен мащаб - звание, с което монументът фигурира в Книгата за рекордите на Гинес. Висока е 14 м. и тежи 80 т. Кацнала на висок хълм в центъра на града тази каменна Богородица се вижда от почти всяка точка на града.  Приложената снимка е от едно друго пътуване, реализирано преди време, тъй като при сегашното статуята на покровителката на града беше в ремонт. 

Монументът е част от 100 Национални Туристически Обекта.

За финал

Споделям линк към едно място за хапване, точно в подножието на хълма с Богородицата - Uno Piu. Препоръчвам салатата с ливанско сирене - любима ;)Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes