На гости на Кюстендил

Това дъждовно лято отвори за нас един слънчев уикенд, който прекарахме запознавайки се с Кюстендил и региона. Тръгнахме след работа, като идеята ни бе да ползваме новата Северна тангента на Околовръстното на София и очаквахме да попаднем в "чиновническото" задръстване. Оказа се, че с новия път успешно се избягва това безсмислено висене в колата в очакване да се придвижиш от точка А до точка Б. Пътувахме бързо и удобно и за около два часа вече бяхме пред избрания хотел. Хапнахме набързо и решихме да се поразходим из центъра на града. Петъчното оживление, което цареше навсякъде ни допадна, визията на града - също. Добре поддържан център, с широки пешеходни зони, с множество (осветени) площадки за игра, с пейки за почивка и много зеленина - това е градът накратко.

А ето и какво успяхме да видим за един уикенд в Кюстендил:

Хисарлъка
Кюстендил; Хисарлъка
Средновековна, а по-късно и римска крепост построена на хълм, издигащ се над града - от времето когато на мястото на днешния Кюстендил се е намирал римския град Улпия Пауталия (от тракийската дума "поте", означаваща извор). Градът е бил с важно регионално значение. Термалните извори бликащи в подножието на хълма са предполагаемата предпоставка за създаването на населеното място. Богът на медицината Асклепий е бил почитан като покровител и закрилник на местността. В негова чест е изграден храмов комплекс - асклепион, част, от който са римските терми (виж по-надолу).


Кюстендил; Хисарлъка
Велбъдж е българското селище, приемник на Пауталия, като статуквото на главен регионален център на града се запазва.

До крепостта може да достигнете изкачвайки каменни стълби започващи зад градския пазар, както и с автомобил.

Дервиш баня
Кюстендил; Дервиш баня
Средновековна османска обществена баня. Пикантното около нея е изградената ритуална ниша, в която са принасяни в жертва петли в името на древния бог на медицината - Асклепий. Като пикантна е не самата ниша, а поводът за създаването й - нещастните случаи, които се случвали в банята в резултат на агресивната гореща пара и разпалените страсти, към които мястото предразполагало. 

Римски терми
Кюстендил; Римски терми
След термите във Варна, това са вторите по големина открити на нашите земи. Датират от II - III век. Намират се в центъра на града и са един от значимите символи на Кюстендил. Интересът към тях се поражда от различните архитектурни решения, стилове на строеж, ориентацията на самите помещения, позволяваща проникване на слънчева светлина във всяко едно от тях и не на последно място от огромната им площ, от която едва 1000 кв. м. са разкрити днес.

Пирковата кула
Кюстендил; Пирковата кула
Името й произлиза от гръцката дума "пиргос", означаваща кула. Изградена през XV - XVI век, тя е била издигната като частна бойна кула от местен феодал.

Сградата на общината
Кюстендил; Сградата на общината
Построена от български и италиански майстори (в периода 1889 - 1894 г.) по проект на виенски архитекти, тази впечатляваща сграда е създадена за нуждите на педагогически колеж. Преди да стане седалище на общинската администрация, зданието няколко пъти сменя предназначението си. През Първата Световна война дори е използвана за щабквартира на Главнокомандващия на Българската армия. 

Железният мост
Кюстендил; Моста с голите жени
Наричан още Моста с голите жени, заради четирите скулптури на голи жени, разположени в началото и края на двете му перила. Автор на статуите е скулптура Любен Димитров

Хапване
Кюстендил; Да похапнем ;)

Е, малко закъсняхме за черешите, но на отсрещния бряг на река, преминавайки по Моста с голите жени открихме FRIENDS Bar&Grill (всъщност някой ни беше подшушнал вече нещичко за него). Интериорът е модерен, обслужването е бързо, а храната... тя е много, много вкусна. Избрахме си няколко неща и изборът не ни разочарова.

Какво друго може да видим наоколо:

1. Ючбунар или гората със секвоите;
2. Кадин мост, с. Невестино;
3. Да се разходим из Осоговската планина.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes