Праисторическата гора край Кюстендил или за секвоите на Ючбунар

Секвоите до село Богослов


В търсене на забележителности, които да включим в програмата за един уикенд в Кюстендил, попаднахме на разказ за атрактивна гора от дървета-великани - гигантски секвои. Този магичен лес се намира недалеч от града - до село Богослов, в самото начало на Осоговската планина, и привлича все повече и повече интереса на туристите към себе си.

Трите гиганта - диаметърът на най-дебелият ствол достига 9 м.


Въпреки, че преди 150 млн. години гигантската секвоя се е срещала в Европа, днес тя не е типичен представител на флората на Стария континент. В наше време този съвременник на динозаврите се приема за емблематичен за щата Калифорния, срещайки се по склоновете на Сиера Невада. Устояла до днес, гигантската секвоя е най-едрото растение на планетата.

Самозалесила се гора от секвои

Появата на вида в местността Ючбунар се дължи на местния лесовъд Йордан Митрев. Преди повече от 100 години, няколко години след Освобождението, той засажда първото дърво от вида, което днес  достига обиколка на дънера от 9 м. и височина от 30 м. Други две по-млади дървета също впечатляват с обиколката на ствола си - съответно 8,2 м. и 3,9 м. Трите гиганта се намират в центъра на самозалесила се горичка от по-млади представители на вида.

Има поставени указателни и информационни табели, които да насочват пътниците към местността.  


През 2017 г. секвоите на Ючбунар вземат приза "Дърво с корен 2017".
Какво друго да видим в района:

1. Хисарлъка и Римските терми - емблематични за гр. Кюстендил;
2. Кадин мост, с. Невестино;
3. връх Руен - първенеца на Осоговската планина.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes