Магията на баварските замъци - Линдерхоф и Нойшванщайн

Замъкът Нойшвайщайн - поглед от Моста на Мария


Красотата на баварските замъци е пословична, така, че нямаше как пътуването ни до Мюнхен да се размине без да посетим някой от тях. Трите перли в короната на Лудвиг II бяха задължителна част от тура ни. Промени в плановете, свързани с отмяната на полет, ни позволиха да видим по-малко дворци, отколкото имахме желание да разгледаме, но магията и очарованието на два от тях - Линдерхоф и Нойшванщайн изстри като с магическа пръчка първоначалното разочарование от съкратения брой. (За съжаление не успяхме да посетим последния проект на Лудвиг, намиращ се на остров Херенинзел - замъка Херенкимзее.)

Линдерхоф (Linderhof)

Замъкът Линдерхоф
Лудвиг II - кралят на Бавария, известен със своята прекомерна пристрастеност към строежа на замъци, изгражда Линдерхоф на мястото на стара ловна хижа, собственост на неговия баща. Това е най-малкият от трите дворци, но е любимият на краля. Оградена от хълмове почти от всички страни, местността не позволява реализацията на първоначалната идея за изграждане на копие на Версай (Но тя е реализирана на по-късен етап с изграждането на Херенкимзее) - така се получава това малко гиздаво дворче.


Замъкът Линдерхоф - централен вход
Стените в стаите на двореца са богато украсени и орнаментирани, като почти всички отливки са покрити с тънък слой злато. Разположени на различни места из палата са поставени интересни подаръци, дарени на високопоставения мъж. Сред тях много въздействаща за мен бе порцеланова ваза с изкуствени цветя, също изработени от порцелан - изяществото на изработката впечатлява. Друг интересен и много ценен подарък е голям полюлей - изцяло изработен от слонова кост.


Замъкът Линдерхоф - Храмът на Венера
Градината, към която гледа централната фасада на замъка, е съставена от голям басейн с позлатена статуя и фонтан в средата му, чиято струя постепенно се издига достигайки височината на самия палат. Непосредствено след басейна бяла балюстрада, разделяща се на площадка с шадраван, за да се срещне отново на върха на хълма, в подножието на ново стълбище, отвеждащо към Храма на Венера. Панорамата, разкриваща се от тук към двореца, е много завладяваща.


Замъкът Линдерхоф - Храмът на Венера
Ремонтните дейности, които се извършваха в двора, ни попречиха да се разходим в градината зад двореца, където за краля е създадена изкуствена пещера с езеро. На стена във вътрешността е пресъздадена сцена от Вагнерова опера, а самото предназначение на помещението е било да се използва като музикална стая.

Нойшванщайн (Neuschwanstein)

В превод името означава "Новата лебедова скала" и подобно на лебед замъкът е изящно кацнал на скала, разкриваща прекрасни гледки към езерата в подножието й. Казват, че най-доброто време за посещаване е есента и зимата, но ние останахме запленени гостувайки му през август. Емблематичен замък не само за Бавария, а и за цяла Германия. Като излязъл от страниците на книжка с приказки, този замък впечатлява не кого да е, а компанията Уолт Дисни, които го използват при създаване на логото си. Самият замисъл на Лудвиг II е за изграждане на приказен замък. Вътрешният дизайн на двореца е силно повлиян от творчеството на Вагнер. Кралят украсява почти всяка стая със сцени от опери на талантливия композитор.


Замъкът Нойшвайщайн
Пътека, тръгваща в дясно преди входа на замъка отвежда до Marienbrücke - в превод Мостът на Мария. Пътят до него е около 20 мин., като има указателни табели. Гледката, която се разкрива от там към двореца, е спираща дъха. Но се пригответе - желаещите да погледнат местността от този ракурс не са никак малко - ще се наложи да почакате за да се насладите на гледката.


Замъкът Нойшвайщайн - поглед от Моста на Мария
Достъпът до замъка също не е безпрепятствен - дълга пътека води от паркинга към белия дворец. Алтернативно се предлага транспорт с файтони, теглени от коне.


Изглед от пътеката към Marienbrücke към замъка Хоеншвангау. Първоначалното име на замъка е Шванщайн, но е променено в началото на 20-ти век. Замъкът е частна собственост - на бившето кралско семейство.
Чудесата на местността не свършват до тук. Организaторите на тура ни - Gray Line, включиха в пътуването и едно китно немско селце - Оберамергау (на немски Oberammergau).   

Оберамергау (Oberammergau)

Почти всички къщи в селото са с изрисувани с библейски мотиви фасади, но пътувайки ни показаха и стенописи пресъздаващи детски приказки. Героите от "Вълкът и седемте козлета", "Хензел и Гретел", "Червената шапчица" оживяваха по фасадите на къщите, създавайки усещането за попадане в света на приказките.


По улиците на Оберамергау
Интересна история свързана с мястото е, че от 1634 г. на всеки 10 години върху специално изградена сцена се поставя пиесата Страстите Христови - Оберамергау. Създаденият обичай е в резултат на обет, който местните са дали към Бог, за избавление от разразила се в местността чума.


По улиците на Оберамергау

По улиците на Оберамергау
Билетите за посещение на двата двореца ни струваха по 25 евро/ човек. Входът в Оберамергау е безплатен.     
  

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes