Град Бяла, нос Св. Атанас и античната крепост

Ранно християнски комплекс, нос Св. Атанас, гр. Бяла
Уикенд в края на юли. Плановете са за кратка забежка до черноморието. Новината за най-голямото лунното затъмнение вече е във всеки втори пост във Facebook и пътувайки ние поглеждаме към пълната луна в очакване на природния феномен. Нощта е ясна, дава ни възможност да се наслаждаваме на всички фази от събитието почти през целия път до морето. Пристигане, кратка разходка из комплекса, на който сме гости, късен коктейл и се отправяме към леглата - очаква ни един слънчев уикенд.


Най-голямата антична винарна, открита на територията на БългарияЕдин от питосите - големи керамични съдове за съхранение на напитки и храни, намерен при разкопките. Надписът е на гръцки: "Господи, помагай!"
Слънце, море, пясък, вълни... и разходка из едно прекрасно градче, успяло да съхрани очарованието и атмосферата си - Бяла. Разположен амфитеатрално над морето, градът предоставя изглед към морската шир почти от всяка своя точка. Ако не забележителност, то поне място, където си заслужава да се отбиете за вкусна морска риба от сутрешния улов е Гръцката махала, а механата е Дифанакис. И по гръцки обичай - не очаквайте да е отворено преди 17:00 ч., но пък всичко е гарантирано прясно, свежо и... вкусно. (Някои казват, че в махалата не живеят гърци. Други твърдят, че всички в махалата говорят гръцки и са потомствени гърци... За съжаление един уикенд не стига да се провери коя е истината.)


Нос Св. Атанас - Фарът
Ако искате да посетите нос Св. Атанас и да разгледате крепостта на него - указателни табели насочват към мястото. Тук се е намирала известна римска пътна станция - Темплум Йовис, Тракийски култов център и светилище на полубог Херакъл, Ранно християнски сакрален център, включващ няколко кръщелни. На територията са открити и множество глинени съдове за съхранение на вино (питос) - свидетелстващи, че отглеждането на лозя и производството на вино е било един от основните поминъци на населението. А гледката от носа към морето е спираща дъха - прозрачните води на Черно море отмиват фин пясък от подножието на варовитата скалата, а успокояващият звук от спокойното вълнение, прекъсвано от крясък на чайка, действа главозамайващо. 


Нос Св. Атанас - поглед към морето

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes