Кадин мост, с. Невестино

Кадин мост, с. Невестино
Когато чуем думата легенди в съзнанието на повечето от нас изникват древните гръцки богове и техният, закрит в облаци и мистерии, дом на Олимп или пък митологичните същества от скандинавските страни - елфи и гноми. Но легендите не са запазени само за южната ни съседка и за далечния север - те живеят и по нашите земи разказващи за вампирите, бродещи из плевенския край или за функционирането на езерото Окото - като истински анатомичен орган на природата, през който тя наблюдава човека и неговите действия.


Кадин мост, с. Невестино
Една такава легенда се предава през годините и за красивия старинен мост над река Струма в село Невестино - Кадин мост (в превод Невестин мост). Преданието разказва за построяването му и несполуките на майсторите-зидари - които през деня съграждали, а през нощта - реката отмивала изграденото. Разбрали майсторите, че за да разреши строежа, природата иска жертвено приношение и решили - да вградят в моста тази, която на сутринта първа дойде да ги види. Сутринта да донесе храна дошла най-красивата булка на селото и невяста на Манол - единия от зидарите. Не я пожалили майсторите - вградили я... Казват, че и до днес при силен вятър от към моста се носят писъците на зазиданата в него невяста.


Кадин мост - гледка от платформата
Кадин мост е построен 1407 г. Гранитна плоча с надпис на турски език, разказва, че строежът е станал по заповед на везир Исак Паша от Егида. Мостът е дълъг 100 м. и широк около 5 м. На десния бряг на Струма има изграден парк с много места за отдих и дървена тераса, от което се разкрива красива гледка към моста. Ако изберете да посетите мястото по здрач, може да се полюбувате на картината обляна в мека светлина, струяща от арките на старинния брод.

Село Невестино се намира на 13,5 км. от град Кюстендил. Интересно място в района е и гората от секвои в местността Ючбунар - гигантските дървета наистина впечатляват с размерите си. 

   

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes