Калимера, Касандра!

Първото впечатление може да се окаже определящо за целия ни престой и всички преживявания свързани с дадена дестинация - може например напълно да разбие представата ни за местността и да вгорчи пътуването ни или пък точно обратното - да приповдигне духа и да надмине очакванията ни. Понякога се влюбваш в едно място от пръв досег с атмосферата му и не виждаш никой от недостатъците му, друг път - мястото те разочарова и не виждаш никоя от хубавите му страни... Първият ръкав на Халкидики остави у мен смесени чувства. Полуостров на контрастите - Касандра може да те очарова или да те отблъсне завинаги. Това не зависи само от нея, разбира се - зависи и от теб, от това, което ти очакваш от нея... Комерсиална, шумна и презастроена е Касандра, но също и гостоприемна в Пефкохори, старинна в Афитос, изобилстваща от удоволствия, които дебнат почти от всеки ъгъл - водни атракции, дневни корабни круизи, атракционни паркове и разбира се купони до сутринта.

Нашето сближаване с полуострова се извърши предимно по източното му крайбрежие. Е, имахме възможност да разгледаме и Посиди и Сивири, които са на западния бряг, но за тях ще стане дума в края на настоящия пост.

За начало - Афитос...

Афитос - алеята с гледка към морската шир

Афитос 


Това традиционно гръцко село от амфитеатрално издигащи се над морето каменни къщи и стръмни калдъръмени улици няма как да не ви очарова. Между сградите може да се натъкнете на малки китни площадчета, всяко с малка кафетерия, където може да изпиете чаша кафе. На централния площад се издига, построения през 1859 г. християнски храм, посветен на Свети Димитър. Преминавайки покрай църквата нагоре, малки улички извеждат на алея, от която се разкрива панорамна гледка към морето и брега - гледка, на която можете да се наслаждавате вкусно похапвайки си средиземноморски риби, октоподи, калмари...  От редуващите се една след друга таверни, ние спряхме своя избор на Галера - горещо препоръчвам...

Из калдъръмените улички на АфитосАфитос - централния площад с църквата Свети Димитър (вляво)Афитос

Калитея


Кипяща от живот както през деня, така и през нощта е перлата на Касандра. Интересно е, че въпреки това тук сякаш никой на никого не пречи. Плажната ивица е отделена от населеното място посредством стръмен склон, който осигурява един вид уединение на хотелчетата накацали по брега. Калитея е любителка на нощния живот, но нощните клубове, известни с големите партита и с огромния си капацитет, достигащ до 3 000 човека (на клуб) са изнесени извън жилищната и хотелска зона - цял комплекс от "бункери" кипящи от живот през нощта и дремещи пусти на лятното слънце. Пясъчната ивица на Калитея е може би най-добрата, на която попаднахме - пясъкът е фин, камъчета почти липсват...

Калитея - плажът

Пефкохори


Следващата спирка по маршрута е Пефкохори. Този курорт с дълга и широка крайбрежна алея, е силно предпочитан от сръбските туристи, които бяха преобладаващата част от летуващите. Пефкохори е мястото, което и ние избрахме за резервация за нощувките ни. Стаята беше с балкон, изнесен към улица, която оживяваше от ранни зори, когато първите тумби туристи се спускаха към брега. Самата улица извеждаше на кея, от който тръгваха дневните круизи. Кеят е своеобразна граница - разделяща крайбрежието - в дясно плажът е по-хубав, но и по-пренаселен, преобладава пясъчното морско дъно, от ляво - дъното е по-каменисто и е препоръчително ползването на акваобувки. Вечер крайбрежната алея на дясно от кея е много оживена - тълпи с туристи пазаруват сувенири, разхождат се, забавляват се на няколкото атракционни паркове по продължението й, таверните са пълни с хора, преминавайки от ляво на кея - атмосферата рязко се променя - хората намаляват, таверните са по-пусти, няма магазини, сградите разредяват и започват да се появяват еднофамилни луксозни вили с големи градини, барбекюта и елегантни външни кътове за сядане.


Пефкохори - поглед към кея


Това, което ни очарова в местоположението на нашето студио със сигурност не бяха тълпите хора от западната ни съседка, циркулиращи целодневно под балкона ни, а синьо-бялата таверна, намираща се под лозата от другата страна на улицата. Още първият ден я посетихме и вечерите не ѝ изневерихме до края на престоя си. Ако пътят ви минава през Пефкохори, потърсете Клематария и попитайте за домашната грапа (местен вид ракия с много лек анасонов привкус).


Пефкохори - Клематария

Хрусо


Красив залив с пясък и лазурно синьо море - това е Хрусо. Няма населено място - само пясък и вода, срещат се и големи плоски камъни (скали), но не са необходими акваобувки за да влезеш във водата - скалите не са остри и ръбести, не са и хлъзгави... На плажната ивица, която е дълга около 1 км. има няколко бийч бара, като един от тях ни стана любим - бийч бар Кабана. За любителите на водни атракции също има възможности да се отдадат на страстта си.

Хрусо Chrousso


Сивири и Посиди


По-ветровит ни e западния бряг на Касандра. Дългата крайбрежна пясъчна и почти пуста ивица, напълно контрастира с по-малкия и доста по-комерсиален плаж на Сивири.

Карта на маршрута, генерирана от Google Maps

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes