5 причини да посетим водопад Скока край Тетевен

По екопътека "Под пръските на водопада"

Водопад Скока е една от природните забележителности на Тетевенския Балкан. Ето няколко причини да го включите в програмата си, ако планувате посещение на региона:

1. Близост до града - На 3 км. от центъра на град Тетевен е началото на екопътека "Под пръските на водопада", може да паркирате автомобила непосредствено пред информационната ѝ табела, а от там ви делят само около 600 м. до самия водопад. 

2. Леснодостъпен - Освен къса пътеката, отвеждаща до водопада е и с ниска денивелация - подходящ е и за деца и за по-възрастни хора.

По екопътека "Под пръските на водопада"
3. Красивият каньон на река Козница - Пътеката,  посредством дървени мостчета, преминава ту по левия, ту по десния бряг на реката. Движейки се срещу течението й. Дефилето е много живописно. Има поставени пейки на доста места.

4. Поредица от водопади - По цялата дължина на пътеката са се образували по-малки водопадчета, които правят маршрута още по-очарователен. Достигайки до крайната точка - водопад Скока, от дясно (при добър късмет) може да видите и водопад Пръскалото, но той е със сезонен характер.

5. Скока - 30 метровият воден пад определено е гледка, която не бива да се изпуска. Срещу самия водопад има кът за отдих, където при желание (и възможност) може да поостанете за пикник и отмора.

Водопад Скока
Друго наоколо:
1. село Рибарица - където царската дъщеря Тамара (дъщеря на Иван Асен II), получава своето изцеление;

2. Гложенски манастир - разположен, на една скала над село Гложене, от където се разкрива прекрасна панорамна гледка към околността;

3. село Голям Извор - където Левски създава първия революционен окръг. В селото има запазено и килийно училище.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes