Земенски манастир - 7 причини да го посетим

Разрушаван и възстановяван няколко пъти през времето на съществуването си, Земенският манастир е успял да спаси през годините сградата на църквата "Св. Йоан Богослов", построена през IX век. Днес манастирът не е действащ - заедно с Боянската църква, Църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско и Националния Музей "Параход Радецки", той е един от филиалите на Националния Исторически Музей.


Земенски манастир; църква "Св. Йоан Богослов"
Защо да отидем до Земенския манастир - ето няколко отговора на този въпрос:

1. Заради близостта му до София - Манастирът се намира само на 80 км. от София, което го прави достъпна дестинация за софиянци и гости на града дори в рамките на един ден;

2. Заради прекрасната панорамна гледка, която се разкрива от двора на светата обител към град Земен;

3. Заради вековната секвоя засадена преди много години отпред, пред самите манастирски порти;


Земенски манастир; Жилищно крило - възстановено в началото на XIX век
4. Заради уникалната архитектура на църквата "Св. Йоан Богослов" - Освен интересната кубична форма на сградата (единственият храм с такава архитектура на територията на страната ни), архитектурното решение за вграждане на сферичен купол в квадрат също е любопитно.

5. Заради автентичността на стенописите и подовите настилки - Стените са изписани през XI в. и XIV в. и иконописите са запазени без реставрации, само са почистени и обработени срещу остаряване и ерозия. Плочите поставени на пода също са настилка, датираща от построяването на храма.

6.  За да си пожелаем нещо - Твърди се, че каменният олтар под купола е чудотворен. Поставяйки лявата ръка на него и намисляйки си желание, човек има основание да се надява на сбъдването му.

7. За да потърсим Знака на българина - Легендата разказва, че богомилите пазели в храма знак - единствения, който можел да обедини всички религии в света - Знака на българина.


В двора на Земенския манастир
Земенският манастир е отворен за достъп целогодишно, като лятото часовете за посещение са от 09:30 ч. до 18:00 ч. (като касата е с работно време до 17:30 ч.), а зимата  - от 09:00 ч. - 17:30 ч. (с работно време на касата до 16:30 ч.). Цената на стандартния билет е 3 лв., като за учащи тя е 1 лв.

С какво можем да комбинираме разходката до Земенския манастир?
С разходка до язовир Пчелина или с градска разходка по улиците на Кюстендил.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes