Една есенна събота из Стария град на Пловдив

Хисар капия
Завиваш надясно преди джамията, преминаваш покрай спусната бариера и попадаш в един друг свят. Свят, който разказва истории от стари времена за заможни търговци и гиздави булки, за широки дворове и богаташки, големи къщи. Истории за живота върху Трихълмието (Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе).


Балабановата къща - типичен образец на симетричните къщи от XIX век. В архитектурата ѝ се усеща влиянието на богаташките къщи от крайбрежието на Босфора. 

Балабановата къща - През 1935 г. къщата е съборена, но през 1979 г. е направена възстановка на оригинала по документи, скици и описания на архитекта Христо Пеев.

Винаги ми е доставяло удоволствие да се връщам и да се скитам по калдъръма на Стария град на Пловдив - с всяка стъпка се потапям в атмосферата на една отдавна отминала епоха. Въпреки, че не съм от Пловдив усещането ми е като връщане към корените.


Къща Хиндлиян - Собственост на богатия пловдивски търговец с арменски произход - Стефан Манук, който получава прозвището Хиндлиян заради търговията си с индийски стоки.

Къща Хиндлиян - През 1915 г., когато започват турските гонения срещу арменците семейство Хиндлиян напуска къщата предоставяйки я на арменски бежанци. До 1974 г., когато къщата е обявена за паметник на културата, в нея живеят 23 арменски семейства.
Обичам шарма на този стар град - накацалите амфитеатрално по тепетата къщи, надвисналите над улиците, на места почти докосващите се, еркери на вторите етажи на сградите, дървените порти и цветните фасади, малките магазинчета, предлагащи български сувенири. Един пъстър град с магична атмосфера.


Църква "Свети Константин и Елена" - построена 1932 г. На това място през 304 г. при гонения на римляните срещу християните са заловени и посечени 37 местни последователи на християнската вяра. 


Музейна аптека Хипократ


Улицата на занаятите (Улица "Стръмна")


Любопитко :)

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes