Скалните църкви на Карлуково

Скална църква "Св. Марина", Карлуково
Пътуването с влак, така приятно и използвано на Запад, е силно занемарено и пренебрегвано у нас. Наличният парк от предимно овехтели пътнически вагони и технически остарели локомотиви не спомага пътниците да изберат придвижването с влак при планиране на пътуванията си. В средата на лятото предприех придвижване с влак по линията Червен бряг - София с нагласата, че ще се насладя на красотата на Искърското дефиле, така спираща дъха ми през студентските години, когато ползвах услугите на българските железници за да се прибера у дома. За мое най-голямо разочарование локомотивът ни аварира на гара Зверино. Съжалявам да споделя този опит и силно се надявам нещата за в бъдеще да се подобрят.
ЖП линия София - Горна Оряховица и река Искър - поглед от Пещерния дом
Защо написах всичко това? - Защото пътуването с влак по линията София-Горна Оряховица, преминава през Карлуковския прелом и когато погледнете нагоре към Пещерния дом - величествено кацнал върху скалите, а след това сведете поглед надолу - може би ще успеете да видите възстановената, наскоро добила се с опреснени цветни стенописи, скална църква "Св. Марина", а дори и да не я видите от влака, знайте че тя е някъде там сгушена в скалите под Пещерния дом.


Скалната църквата "Св. Марина" (заедно със скална  църква "Св. Никола - Глигора" и скална църквата "Свети Безсребреници Дамян и Козма") възниква през Второто българско царство покрай големия за времето си манастир "Викторова лъка" (сега Карлуковски манастир). Трите скални църкви са използвани от монаси-исихасти за уединение, въздържание, съзерцаване на природата. Името на това мистично движение - исихазъм, произхода от гръцки и означава тишина, спокойствие.  Последователите на това течение в християнството вярвали, че чрез съзерцание и постоянно повтаряне на кратка молитва, водещи до концентрация на ума в сърцето, молещият се ще постигне единение с Бога. (Практиката много напомня на практиките изпълнявани в йога.)

Пътеката за скалната църква "Св. Марина" тръгва от Пещерния дом и е съпроводена със стръмно 10 мин. слизане, завършващо с по-плавен кратък участък, който на места е доста тесен , но е подсигурен с дървени мостчета и траверси, забити в скалите. Църквата е възстановена и изрисувана от доброволци. Отворена е всяка събота и неделя от 9:00 ч. до 17:00 ч., като в събота от 9:00 ч. се извършва служба. Има и друга пътека по-плавна, но и по-дълга, която започва някъде от пещера Проходна, но този маршрут не ми е познат.


Скална църква "Св. Никола - Григора", Карлуково
За скалната църква "Св. Никола - Григора" се връщате назад - посока Карлуковския манастир. Пътят слиза до самото корито на река Искър и в по-голямата си част е асфалтов. След последната табела, оказваща завой на дясно, се преминава по черен път, покрит с едри камъчета. Нахвърляните траверси край пътя подсказват, че днешният път някога е бил маршрут на железница.  Може да оставите колата и да продължите пеша или да шофирате до подножието на скалата, на която се намира скалната обител. Ние продължихме около 1,5 км. до преминаването на дървена порта, с изписано на нея името на храма, малко след нея паркирахме и извървяхме 1 км. до самото подножие на високата скала. Стръмни бетонни стълби водят нагоре и след недълго, но изморително и стръмно изкачване пред очите изниква зида на скалната църква.


Скална църква "Св. Никола - Григора" - Олтарът
Панорамата, която се отваря тук, не отстъпва по красота на панорамата, наблюдавана от Света Марина. Усещането за допир с природата е също толкова осезаемо. Вътрешността на храма е въздействаща - възстановените стенописи, каменният олтар, усвоените скални ниши. Чувството за усамотение и уединение е силно доловимо.


Стенописи в църква "Св. Никола - Григора"

Стенописи в църква "Св. Никола - Григора"
На третият скален храм "Свети Безсребреници Дамян и Козма" за съжаление не успяхме да намерим координатите, нито табела оказваща местонахождението му. 


Кът за отдих в подножието на скалата, в която е скрита скалната църква "Св. Никола - Григора"
Какво друго можем да посетим в района?

1. Пещера Проходна и скалния феномен "Очите на Бога";
2. "Геопарк Искър-Панега".

Идея за хапване в Луковит: тук.  

        

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.