Богородична стъпка - енергийната стъпка, която лекува и сбъдва желания

Параклис "Рождество на Пресвета Богородица"
Само на километър от курортния комплекс Старозагорски минерални бани един скален феномен с форма на човешки крак, чиято сърцевина е покрита винаги с вода, дори в най-сухите и горещи летни дни, създава около себе си и възникването си мистика и тайнство още от древността. Траките извършват култови обреди тук, почитайки мястото като свещено. Светилище за преклонение пред Слънцето и Великата богиня майка (природата), мястото много напомня на праисторическото светилище Татул - издигнато на височина, разкриващо под себе си прекрасна панорама на местността - усещането за сливане с природата е толкова осезаемо.Ако траките са виждали в скалата божествената стъпка на Великата богиня майка, днес християните виждат стъпката на Богородица. А и къде другаде може да се търси причината за енергията, усещана на това място, освен в божествения му произход. Твърди се, че енергийните полетата тук са толкова силни, че са съизмерими с тези в местността Кръстова гора.


Символи на вярата поставени от християни до скалния феномен.

Скален феномен "Богородична стъпка"
Това е и причината до чудотворната стъпка да бъде изграден параклис - "Рождество на Пресвета Богородица". Предполага се, че в скалите над стъпката има изоставени скални манастири, но теренът там не е облагороден и няма ясна посока за достигането до тях.


Параклис "Рождество на Пресвета Богородица"
Друга интересна находка в района е капак от каменен саркофаг, за който се предполага, че е свързан с пищните погребения организирани от траките. За съжаление откритото е само част от античен гроб и не носи със себе си много информация, освен, че е обработено на място - видно е, че скалата използвана за изработването е със същия строеж като скалите наоколо - сиви изпъстрени с червено-оранжеви шарки.


Капак от каменен саркофаг, открит в района
Ако пътят ви минава през Стара Загора - намерете време и посетете Богородичната стъпка - казват, че изпълнява и желания...

Как да стигнем?

Идвайки от Стара Загора пътят е обозначен с кафяви табели, чиито букви също са кафяви и според мен малко преливащи, нечетими, но ако внимавате - няма как да ги пропуснете. В един момент асфалтовият път свършва (900 м. преди крайната точка), но следващият черен път също е проходим за коли. Ако все пак решите да извървите тези 900 м., пътят е приятен за разходка с малка денивелация, а силно впечатление правят множеството кръстове изградени от подръчни камъни от извървелите пътя преди вас.


Един от множеството кръстове направени от вярващи от двете страни на пътя за Богородична стъпка.
Всяка година през лятото (Юли или Август) община Стара Загора организира фолклорен събор "Богородична стъпка", където чрез песни, танци и пресъздаване на обичаи и традиции се представят различни части от страната ни. 

Богородична стъпка - гледка към местността


    

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes