10+ пътувания, които да предприемете с дете през 2019 г.Пътуването с малко дете винаги е изпитание, но някои дестинации могат да се окажат сполучлив избор за приятно семейно пътуване. Вижте кои местенца преоткрих през 2018 г. и намирам подходящи за малки пътешественици:

Луковит, обл. Ловеч
1. "Геопарк Искър-Панега"

По същество това е екопътека, първата част, на която е изградена по поречието на река Панега. Тази част от маршрута носи името Крайпътен ландшафтен парк "Панега" и именно нея препоръчвам за разходка с дете/ деца. Плавна, живописна, преминаваща ту от ляво, ту от дясно на реката чрез дървени мостчета е екопътеката. Водите на реката изумяват с изумрудени цветове, а множество пейки и беседки по пътя дават възможност за почивка и наслада над пейзажа.

Маршрута започва в страни от пътя София-Русе - вдясно малко преди Луковит, ако идвате от София. За повече информация вижте тук.


Кюстендил
2. Гората от секвои на Ючбунар

Гигантските секвои, намиращи се в подножието на Осоговската планина, впечатляват с размерите си. Тези внушителни праисторически дървета са като излезли от енциклопедия за динозаврите, а и мястото осезаемо създава усещане за попадане в древния свят на животните-великани. Добре дошли в Джурасик парк! (Още за гората може да прочетете тук.)3. Кадин мост

Село Невестино се намира само на няколко километра от Кюстендил.  Един античен мост впечатлява със здравината и устоя си във времето - Кадин мост. Интересна е легендата носеща се около построяването на този мост по турско време - може да я прочетете тук. А по поречието на реката в близост до моста има облагородена зелена площ/ парк, където може да поседнете, поиграете или да си направите пикник.Кърджали
4. Каменните гъби

Само на около километър от село Бели пласт, непосредствено до асфалтовия път се открояват тези красиви скални феномени. Изваяни във времето във формата на грамадни гъби те определено събуждат емоции в малките пътешественици.5. Регионален исторически музей - Кърджали


И по-скоро сградата на музея - интересната типична арабска архитектура придава екзотичност на мястото. Построена през 20-те години на миналия век от местната мюсюлманска общност с идеята в зданието да бъде поместено медресе (мюсюлманско духовно училище), но до реализация на тази идея не се е стигнало. С типичните марокански арки фасадата е като излязла от приказките на Шехерезада.Повече за Каменните гъби, музея и други забележителности около Кърджали може да прочете тук. 

Стара Загора
6. Богородична стъпка

Само на километър от курортния комплекс Старозагорски минерални бани един скален феномен с форма на човешки крак, чиято сърцевина е покрита винаги с вода, дори в най-сухите и горещи летни дни, създава около себе си и възникването си мистика и тайнство още от древността. Повече за Богородична стъпка вижте тук.Пловдив
7. Старо Железаре

Вече няколко години селото е обект на интерес и проява на творчество от страна на полски студенти, водени от Венцислав и Катажина Пирянкови. Разходете се по улиците на тази галерия на открито и разгледайте дуварите, изрисувани както със забавни графити, представящи известни личности потопени в местния бит, така и с пресъздадени шедьоври на изобразителното изкуство. (Повече тук.)


8. Старият град на Пловдив

Леснодостъпен и подходящ за разходка по всяко време на годината е Старият град. Атмосферата му е неповторима, а на Улицата на занаятите (улица "Стръмна"), малките пътешественици могат да бъдат оставени на грижите на шармантни лели, които произвеждат различни вълшебни неща в своите творчески ателиета. София
9. Параклисът над яз. Пчелина

С малка денивелация - подходящ за деца и приятен е пътят до тази църква-призрак, призрак от едно отдавна отминало време, в което тя е била храм на село. Ще попитате къде е селото - под тонове вода, на дъното на язовира. (Вижте цялата история тук!)


10. Земенски манастир


Широки порти въвеждат в двора на светата обител. Първото, което прави впечатление е зеленият и широк двор, където може да хапнете, пийнете кафе и починете на зелено, а второто - уникалната архитектура на църквата "Св. Йоан Богослов". Освен интересната кубична форма на сградата (единственият храм с такава архитектура на територията на страната ни), архитектурното решение за вграждане на сферичен купол в квадрат също е любопитно. Твърди се, че каменният олтар под купола е чудотворен. Поставяйки лявата ръка на него и намисляйки си желание, човек има основание да се надява на сбъдването му. (Повече тук.)
гр. Бяла, Варна
11. нос Св. Атанас

А сега един поглед към родното черноморие - нос Св. Атанас. Останките от антична крепост, големия брой винени съдове, открити на мястото, раннохристиянската базилика, красотата на древния фар, множеството корозилрали котви извадени и разпръснати из терена и не на последно място красивата панорама, разкриваща се към морската шир. Посетете го - заслужава си! 


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes