Усещане за ориент в центъра на Стара Загора. Музей на религиите.

Цветната стена, която посреща влизащите в музея.

Отвън сива и обикновена е сградата на Музея на религиите. Постройка с формата на джамия, но не съвсем - липсата на минарето не може да остане незабелязана, липсата на полумесец, също. С отварянето на вратата очите се изпълват с цветове особено, когато времето навън е сиво и мрачно, контрастът е много силен и въздействащ. И тук миналото на сградата, когато е била действаща джамия оживява. Разкопките в центъра пък подсказват за по-далечни времена, когато храмът е бил християнски.


Част от основите на разрушения християнски храм.
От служителката в музея разбрахме, че стенописите са реставрирани, като на места, където цветовете са по-бледи, това се дължи на оставени нереставрирани части с цел показване на автентичната стенопис. Таванът на големия купол също стои на места с откъртен, невъзстановен лепеж, от където се вижда градежът му - от малки римски тухлички.

Интересна е историята на този мюсюлмански храм, граден от християни с "объркан" вход - дали случайно или не входът на зданието не гледа към Мека... Друга любопитна тайна е вписана в рисунъка на тавана. При реставрацията е открито, че във формите на тавана има вписани миниатюрни, невидими от земята пейзажи. В една от формите рисунъкът включва малка църква в себе си.


Рисунъка под купола - в един от пейзажите, на който между белите пера е пресъздадена малка църква.
А за градежа, той впечатлява с устойчивостта си - опожаряването на града малко преди Освобождението не успява да засегне духовния храм, Чирпанското земетресение от 1928 г., също.

Какво друго да посетим в района?

1. Аугуста Траяна е бил един от големите градове в римската провинция Тракия. Останки от величествения форум и други археологически находки от античния град могат да се видят в централната част на Стара Загора.

2. Регионалния музей - реставрираните красиви късноантични мозайки, открити на различни места в града, ще ви заинтригуват. 

3. Неолитните жилища - една наистина интересна находка, датираща от 6 хил. год. преди н.е. Керамичните съдове, намиращи се в музея силно ме впечатлиха - с фината си изработка и красивите рисунъци. Коментирайки това, научихме, че фрагменти от рисунките ще бъдат част от новия екип на Берое.   

4. Богородична стъпка - интересен скален феномен с формата на човешка стъпка, чиято сърцевина е покрита с вода, която не пресъхва дори и в най-топлите летни дни. 

Къде да отседнем наблизо?

Курортът Старозагорски минерални бани е само на няколко километра от Стара Загора. Отсядайки там може да прекарате част от времето си наслаждавайки се на целебната и отпускаща сила на топлата минерална вода. Силно препоръчвам хотел Калиста, който ще ви предложи страхотна хотелска база, усмихнат и отзивчив персонал, вкусна кухня и голям спа център (Моята слабост е парната баня с евкалипт).

P.S. Кухнята на ресторанта е, ами един вид да си оближеш пръстите, но оставете място и за десерта - каквото и да изберете - няма да сбъркате. Божественият Милфей, представляващ куличка от редуващи се хрупкави тънки корички, крем, поръсен с нарязани дребни ягодки и тънки плочки черен шоколад е моят фаворит. Bon Appétit!

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes