Моята любима празнична книга: „Бонбонени обувки“ от Джоан ХарисМагията на Коледа за мен винаги е била в детайла – в милия жест, в аромата на шоколад, на ванилия, на ябълка и канела, в светлинките на коледната елха, в емоцията при подбора на празничната декорация. „Бонбонени обувки“ от Джоан Харис е книгата, която пресъздава всичко това.

Една малка сладкарничка се е сгушила на площад в квартал на ПарижМонмартър. Витрината й е магнетична - отрупана с лакомства и с аранжировка, променяща се всеки ден, рисувайки различни картини. Една витрина разказваща истории. Поглеждайки през стъклото навътре в помещението срещаме две стари познайници от „Шоколад“ Виан Роше и Анук, тук взели имената Ян Шарбоно и Ани. За появата на Розет се загатва в „Шоколад“, в „Бонбонени обувки“ е дебютът на малката палавница. Три деца на вятъра, въплъщение на свободата, вярващи в мечтите. Разбира се не липсва и отрицателният герои, представен чрез красивата, свободолюбивата, ексцентрична Зози. Зози е комуникативна, очарователна, с ярко червило и цветни обувки на висок ток – бонбонени обувки. Тя се появява още в първа глава и остава до края, помагайки на магията да се осъществи, но зад цялото нейно себеотдаване се крият користни цели.

Да надникнем в сладкарничката! С отварянето на вратата, подрънква звънче, а аромати заливат и провокират обонянието. Във въздуха се носи ухание на смляно кафе, на портокал, на джинджифил, на карамфил, на пачули, на кокос и разбира се на шоколад. Вроденият усет на собственичката Ян Шарбоно да отгатва вкусовите предпочитания на клиентите си, предразполага дори и най-затворените сърца да се разтворят, да повярват, да помечтаят, да изживеят мечтите си. А и кой би устоял на изкушението – кокоски, просячета, шоколадови трюфели, ангелчета с шоколад, бисквити с лавандула – една феерия от вкусове, аромати, цветове. И усещането за Коледа е толкова осезаемо…

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes