Магията на Сурва

Кукери - III-ти квартал, гр. Благоевград

Последните почивни дни на януари ни отвеждат към Перник. Попадаме в самия разгар на Международния фестивал Сурва. Тук сме за втора година - не поредна, но втора, и всичко ни се вижда някак си по-цветно, по-пъстро, заредено с повече настроение. Още с паркирането на колата до ушите ни достигат звънците на Сурва - десетки, не, стотици, даже хиляди чанове проехтяват и звукът сякаш трепти навсякъде около нас. Отправяме се към централната улица, където заедно с множеството посетители на фестивала се потапяме в магията на маскарадното дефиле - цветове, костюми, страшни маски, звънци и танци и много настроение има навсякъде около нас. Усещането е невероятно.

Кукери - III-ти квартал, гр. Благоевград. Най-голямата група на тазгодишния фестивал. Групата съществува от 60-те години и е носителка на наградата "Златна маска".
Интересна е историята на кукерските танци у нас. Твърди се, че водят началото си още от траките, като основно се свързват с празнуванията в чест на бог Дионис. Оттогава или не, едно е сигурно тези традиции имат подчертано фолклорен характер и внушителната визия, шумните звънци и танците са с цел прогонване на злите сили и изчистване на годината от злото - за повече здраве и плодородие. Интересен е фактът, че кукерството (под различни имена разбира се) е характерно за много народи - основно балканските, но не само (в Германия обичаят се нарича "перхтен"). 


Фестивалът Сурва се провежда в Перник от 1966 г., от 1985 г. е със статут "международен", а от 2015 г. е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Кукери - III-ти квартал, гр. Благоевград


И ако в миналото в маскарадните игри са участвали само мъже, то днес това ограничение вече не съществува - деца, жени, момичета - допълват цветната палитра на фестивала.Внушителен е броят на участниците тази година - над 7 500. Традицията, красотата на танца, усещането да изживееш тази емоция привлича все повече последователи. 
Заредени с много емоции тръгнахме назад, но не очаквахме, че това не е всичко. Засякохме кукерите на III-ти квартал, Благоевград, които се придвижваха след представянето си към автобусите. И там до сградата на община Перник се започна едно гонене на зли сили и духове - костюмите отново оживяха под звуците на тъпана и къс духовен инструмент, който не разпознах - завъртяха се в луд танц, раздвижваха въздуха, въвлякоха зрителите в този мистичен танц, потопиха го в музика, танц, движение. Състояние почти граничещо с транс, от което излязохме по-леки, по-освободени, някак пречистени. Незабравимо!


Кукери - III-ти квартал, гр. Благоевград

Кукери - III-ти квартал, гр. Благоевград

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes