Забравеният град - Улпия Ескус

Улпия Ескус

Може ли една статуя на богиня без глава и горни крайници, видяна при едно посещение на Националния археологически институт с музей към БАН преди няколко седмици да завладее до толкова човек, че при първа възможност да обуе туристическите обувки и да поеме по стъпките ѝ? Може, ако статуята е величествено достигащо три метра мраморно женско тяло, при това не на кого да е, а на богинята на изобилието – Фортуна. Въздействието, което предизвиква е мигновено, силно, въздействащо, пораждащо много въпроси относно мястото, на което е открита, предназначението на това място, размерите и значението му в древността. И така един февруарски уикенд снабдени с множество разпечатки от различни информационни източници, книга и gps навигация се отправихме на пътешествие към Древен Рим. И не, не трябваше да изминем хиляди километри за да се потопим в атмосферата на това отдавна отминало време, защото впечатляващият Улпия Ескус разкрива своите тайни само на около 200 км. от София – в землището на село Гиген. Добре дошли в Римската империя!

Част от украсата на портиците на площада представлява гирлянди, носени от бикови глави.

Малко история 

Името си градът носи от древното име на река Искър - Ескус, поради местоположението, което заема - само на няколко километра от мястото, където Искър се влива в Дунав.

През I век сл. Хр. в местността е настанен римски легионен лагер - V Македонски легион. Градът е основан век по-късно, когато към Ескус е добавено Улпия - бащиното на управляващия император Траян. В едно с името Улпия Ескус получава високия ранг - римска колония. Започва разцвета на града. Икономическият и културен подемък превръща Улпия Ескус в един от най-значимите градове в провинция Долна Мизия. Интересен факт е, че в началото на IV в. император Константин Велики открива в града Константиновия мост - един от най-големите на Дунав за времето си. Мостът е свързвал Ескус със Сукидава (днешен гр. Корабия в Румъния).

В края на IV в. градът е разрушен. Не намерих еднозначен отговор на въпроса какво е довело до колапса му - дали многобройните нашествия на готи и хуни или мощно земетресение, разтърсило местността.

Част от украсата на фризовете в храма на Юпитер - представлява гирлянди, носени от изправени фигури на малки деца - Ероси.

Да надзърнем зад укрепителните стени!


Форумът е централната и най-важна част на града. Съставляван е от площад и капитолиум. Декорацията на площада е силно повлияна от тази в Ефес от началото на II в. сл. Хр. 

Капитолиум - Той е съставен от храмовете на Капитолийската троица - Юпитер, Юнона, Миневра. Интересното тук е, че всяко божество е имало самостоятелен храм. Обикновено трите божества са почитани в една обща сграда.

Улпия Ескус. Част от украсата на форума.

Гражданска базилика - Тя се намира в северния край на форума. Определят я като една от най-дългите обществени постройки, проучени на територията на страната ни. Красива цветна мозайка е намерена тук. Към момента тя е консервирана и изложена в Регионалния исторически музей в Плевен.    

Гражданска базилика - основи на колоните.

Емблематичен за Улпия Ескус, отделен от всички сгради - на юг е храмът на Фортуна - богинята на щастието и късмета, закрилница на града.  

Улпия Ескус

Внушителната храмова статуя на Фортуна с височина около 3 метра днес може да се види в Националния археологически институт с музей към БАН

Две обществени бани с множество помещения и вътрешен двор за разходки също са част от античния град. През римско време баните са били места не само за хигиена и отмора, но и за срещи и разговори. Широка улица, с редица магазини и занаятчийски работилници, е разделяла двете бани.
  
Улпия Ескус. Улицата с магазините.

Как да стигнем? 

Идвайки от София трябва да се мине през село Гиген - следват се указателните табели. Има едно кръстовище с почти обратен завой, на което първоначално не се вижда табелата, но вземайки завоя ще я видите от ляво. Мястото е достъпно с автомобил - има малък паркинг пред самия археологически комплекс. При нашето посещение нямаше служител, съответно и такса за посещение. За наше голямо съжаление - нямаше и възможност за беседа.

3D архитектурна възстановка по предоставени материали от специалисти в археологията. Изработена от архитектурно бюро АРХ-И-ТЕК ООД. 

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes