Един ден в Трънско - ждрелото на река Ерма и скалният параклис "Св. Петка"

Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма
Бучаща, буйна, пълноводна е река Ерма в началото на месец март. Подскачащите й води сякаш се опитват да излязат от коритото, а маркираната пътека е кална и лепкава - водата е проникнала навсякъде и сякаш се сърди на всички дръзнали да опитат да навлязат във владенията й. Разсърди се и на нас - едва успяхме да изминем малка част от пътеката, иначе дълга 1,5 км. Не успяхме да стигнем до панорамните площадки - влажните съоръжения не създаваха усещане за стабилност, а и няколко табели предупреждаваха за опасности по маршрута. Вземайки предвид предупрежденията им и продължавайки с повишено внимание достигнахме до коларския тунел - изкуствено прокопан в началото на миналия век. Първоначалният замисъл е бил през тунела да преминава теснолинейка. Ньойският мирен договор слага край на този проект, оставяйки част от трасето в западната ни съседка. Същият разделя и село Стрезимировци на две части, като КПП-то през което се навлиза в Сърбия е разположено в средата на селото.

Екопътека - ждрелото на река Ерма
Да, не успяхме да изминем цялата еко-пътека, но красотата на ждрелото се разкри пред нас и си обещахме да се върнем в по-сухо време, когато мостчетата и стълбите ще са сухи, опасността от подхлъзване по-малка и природата по-гостоприемна.

Ждрелото на р. Ерма - коларският тунел
Как да стигнем?

Началната точка на пътеката е с. Ломница (42.862179, 22.645972). Има изграден паркинг и широко място за отдих с множество маси, пейки и зидани барбекюта на брега на река Ерма в самото начало на пътеката.

Скалният параклис "Св. Петка"

Параклис "Св. Петка"
Скалното християнско светилище се намира в скалите над квартал Баринци в град Трън. Възстановен от местни хора със собствени средства, параклисът разказва своята легенда. В тази скална пещера живяла известно време Света Петка. Подгонена от неверници, тя остава прясно изпечения от нея хляб и побягва, като скалата още пази отпечатък от мястото, за което се е хванала и там, където е стъпил кракът ѝ. Спуска се по вътрешен, скрит тунел и успява да излезе от другата страна на скалата и да избяга. А топлата погача, към която неверниците се полакомили да посегнат се вкаменила от допира им. Отпечатъците, както и вкамененият хляб ще ви бъдат показани, ако решите да посетите храма.

Един от тунелите в скалния храм.
Как да стигнем?

На излизане от Трън, посока Сърбия, от дясната страна на самия главен път (42.831460, 22.636973). 

Екскурзията може да комбинирате с разходка до Власинското езеро в Сърбия. Повече тук.
       

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes