Кулинарен туризъм или за ден до Власинското езеро в Сърбия

Власинското езеро - такова, каквото го видяхме в началото на месец март.
На 2 ч. и 30 мин. с автомобил от София в Сърбия, преминавайки през село Стрезимировци (където контролно-пропускателният пункт е разположен в самото село, разделяйки го на две части), се намира Власина рид. Разположен на склона с панорамна гледка към едноименното езеро – Власинското. В миналото – торфено тресавище до 50-те години на миналия век, когато е изграден бент, който събира водите на околните реки, една, от които е река Власина.


Власинското езеро в зимна премяна.
Поехме посока Власина рид, Сърбия в началото на март. С отдалечаването на границата надморската височина неусетно се увеличава и въпреки сухото и раннопролетно време, което оставихме зад гърба си в България, там попаднахме в типична зимна обстановка.  Оказа се, че надморска височина, на която е разположено Власинското езеро е 1 211 м. Е, да не успяхме да се разходим с лодка, това ще го оставим за лятото. Не успяхме да видим и самото езеро – дълбоко замръзнало и завито със снежна пелена, то по-скоро приличаше на обширна равнина, отколкото на водна шир. Но затова пък се отдадохме на кулинарен туризъм – похапнахме от традиционната за нашите съседи скара, насладихме се на топли хлябове и вкусен каймак и си обещахме да се върнем пак на лято, когато ще успеем да видим Дуги Дел и Стратория – двата острова на езерото, ще се шляем по брега, ще се качим на лодка и разбира се ще се насладим отново на местната кухня.

Предястието :)

Богатият асортимент от плодови ракии в менютата на сръбските ресторанти е забележителен. 

Каймак - типичен сръбски много вкусен...
По сръбски...


Разходката до Власинското езеро може да комбинирате с посещение на Трънското ждрело, както и с изкачване до скалния параклис на Св. Петка в Трън (тук).

Друга също много подходяща дестинация за кулинарен туризъм в Сърбия е град Ниш - вижте тук.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes