Уикенд с деца: Цари Мали Град

Цари Мали Град - Входът на крепостта

Изпълнено с много магия е детското въображение - с духове и храбри рицари, с герои и дворци, с хиляди истории, които се случват тук и сега. А не далеч от София има едно място, което сякаш излиза от приказните светове и развихря детската фантазия - Цари Мали Град. 

Магията започва още с качването на фуникуляра (засега единствен в България). Това малко влакче, пъплещо по склона, постепенно разкрива красива панорамна гледка към подножието на хълма Св. Спас, котловината и Витоша в далечината.


По пътя на фуникуляра

Достигайки билото се изправяме срещу частично възстановената късноантична крепост. Всяка една част от наблюдателните кули обхождаме с много детско въодушевление, разглеждаме обстойно и бойното снаряжение изложено в тях. В една от наблюдателниците, в задната част на крепостта попадаме на табели, онагледяващи уникалното местоположение на крепостта - равноотделечена от Рилския манастир, вр. Мусала и вр. Черни връх.


Какво видяхме от билото на хълма Св. Спас...

Снимаме се в голямата хралупа на дървото, намиращо се в широкия двор, и се отправяме към въжения мост и въжените площадки за малко отмора и игра.


В пределите на крепостта

Освен чрез фуникуляра до билото на Свети Спас водят и две пътеки - от дясно на хълма е по-полегатата, от ляво - по-стръмната. Ако решите да използвате фуникуляра и в двете посоки, имайте предвид, че същият работи с прекъсване от 1 час между 12:00 и 13:00 ч. (за годишната профилактика на съоръжението може да погледнете тук). Храмът Света Петка в подножието на хълма също не може да бъде посетен в този часови интервал.


Въженият мост на гърба на крепостта отвежда до няколко въжени площадки, подходящи за различни възрасти. Мястото е подходящо за отдих и пикник.

За работното време на крепостта и цените на билетите погледнете тук.

Как да стигнем?

Цари Мали Град се намира до с. Белчин на 15 км. от град Самоков.

Друго в района:
* Белчин бани
* Екопътека Бели Искър
* Ски-курорт Боровец
* Резиденция "Царска Бистрица".

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes