Уикенд забежки: Чокльово блато

Чокльово блато - изглед към едно от билата на Конявска планина

Когато заговорим за блато близо до София, първата асоциация обикновено е с Драгоманското блато. Облагородено с множество мостчета, позволяващи навлизането навътре във водната площ, с изградена дървена кула, от която с бинокъл може да се наблюдава околността, то привлича все повече интерес към себе си. Но сега да обърнем поглед към едно друго блато, също подходящо за еднодневна разходка. На 70 км. от София, сгушено в самото сърце на Коньовската планина се намира Чокльово блато (наричано още Байкалско блато). Оставаща някак в сянката на Драгоманското блато, тази влажна зона също е по своему уникална и отличаваща се.

Чокльово блато - изглед към едно от билата на Конявска планина

Намиращо се на 880 м н.в., в непосредствено до село Байкалско, на 24 км. от Радомир, Чокльово блато е едно от най-големите торфени находища в България - единственото в страната ни торфено блато. Изобилстващата тук лечебна торф (за която се предполага, че на дебелина достига до няколко метра) е подходяща за кални бани, лекувайки редица заболявания на опорно-двигателния апарат. Това е и една от причините през 1992 г. влажната зона да бъде обявена за защитена територия. Другата е , че блатото е местообитание на редки и защитени земноводни и птици – белоока потапница, дива кокошка. От бозайниците тук могат да се срещнат видри.

Общата площ на Чокльово блато е 320 ха, от които 120 ха са водно огледало и 200 ха - водолюбива растителност, предимно папур.

От редките растителни видове тук може да се види блатно пропадниче, розмаринова върба, петтичинкова върба, торфен мъх.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Освен, че са местообитания на редки животински и растителни видове, блатата играят ценна роля в пречистването на преминаващите през тях води, както и при балансирането на нивата на подпочвените води.

Чокльово блато - от високо

Разходката до Чокльово блато може да комбинирате с посещение на Земенския манастир, както и с разходка до язовир Пчелина и параклис „Св. Йоан Летни“. Но какъвто и маршрут да изберете, завършете го в Калище, където в Калената пивница автентични сърби ще ви поднесат автентични сръбски специалитети. Да ви е сладко!  

2 коментара :

  1. Прекрасна идея за уикенд бягство от София!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, едно тихо и спокойно място, където човек може да се скрие замалко от суетата на ежедневието.

      Изтриване

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes