За Долна баня като една възможност за бягство от ежедневието

Кът за пикник по пътеката за хижа Венетица

Съботните сутрини миришещи на мекици и неделните предобеди, изпълнени с мирис на пържени кюфтета, се загубиха някъде през деветдесетте. Днешните уикенди ухаят на слънце, вода, зеленина, небе и... бягство. Бягство от претовареното ежедневие, от трафика, от хората, от стреса, дори от себе си. Едно място подходящо за тази цел е гр. Долна баня и село Свети Спас (до 2015 г. вилна зона на града).

Летището в Долна баня е сигурно най-популярната забележителност в околността, но ако не сте любител на този вид преживявания, прочетете надолу - няма начин да не откриете нещо интересно за себе си наоколо.

Долна баня е градче на 70 км. от София (по магистрала Тракия, отклонението е малко след това за Ихтиман), а още 4 км. югозападно – в самите поли на Рила се намира село Свети Спас.

По пътя към хижа Венетица - р. Бистрица

Видове туризъм, които може да практикувате тук:

Активен туризъм


От селото тръгват два туристически маршрута – до хижа Венетица (около 1,30 мин.) и до село Костенец и Костенския водопад (около 2 ч.).

Част от пътеката към хижа Венетица

Нашият опит (за сега) е до хижа Венетица. Началото на тази пътека започва в края на селото и в първата си част (около 40-45 мин.) върви през живописния пролом на река Бистрица. В тази част от маршрута пътеката е широка и полегата, а близостта на реката и преобладаващата широколистна растителност, я правят приятна за вървене и в по-топло време. Има изградена и чешма с кът за сядане и почивка. В един момент широколистните дървета са изместени от иглолистни, а пътеката прави остър завой на ляво, ставайки по-стръмна. Хижа Венетица е действаща, но в момента е в ремонт и не приема туристи.

Малък воден пад на р. Бистрица

Религиозен туризъм

Ако се питате от къде идва Венетица, името е заимствано от съществувало през средновековието село Венетица в околността. Има летописни справочници, че в селото се е намирал голям манастир „Свети Спас“, който просъществувал до средата на XVII век. Върху останките на същия днес има изграден малък храм, носещ името на светеца.

СПА туризъм


Ако след разходката решите да прекарате следобеда във вкусно похапване и потапяне в топли минерални води, огледайте се наоколо – няколко хотелчета в Долна баня предлагат тази възможност.  Близостта на Рила и няколкото минерални извори в околността създават подходящите условия и за СПА туризъм. Влизайки от София в ляво е хотел Долна баня. Архитектурата е малко тип „следсоциалистическо строителство“. Върху помещенията в хотела нямам наблюдения, но басейнчето отвън е истински оазис през летните жеги (а и не само). Водата е минерална и служи както за разхлада така и като лек за редица болежки – ревматични и кожни заболявания, заболявания на сърдечносъдовата, дихателната, храносмилателната и пр. системи (съгласно надпис на входа). Лятото водата е от 28 до 30 градуса, а зимата от 28 до 43 градуса в различните басейни. Има голям басейн, джакузи и малък детски басейн. Входът е 10 лв. за възрастни и 6 лв. за деца над 3 г. Басейнът е чист, санитарните помещения също. На разположение на гостите на басейна са и два хамака, но те се заплащат отделно на цена от 10 лв. Около летния дървен бар до басейна или в лятната градина към ресторанта на хотела, заобиколени от алпинеуми аранжирани с различни растителни видове, може да похапнете нещо вкусно (манатарките в масло са ни любими). До летния бар има разположена и полянка с детска площадка и батут, където малките палавници могат да се забавляват, докато останалата част от компанията все още похапва и попийва.

Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes