Крепост Цепина - непревземаемата


Крепост Цепина и красивата гледка, откриваща се около нея

На няколко километра от село Дорково върху връх Цепина (1136 м.) в Баташката планина се издига едноименната крепост Цепина. До самото подножие на укреплението води асфалтов път – крайна точка, на който е хижа Цепина. При хижата има малък паркинг, от който пътят продължава, ставайки по-стръмен и недостъпен с автомобил. Красивата панорама, откриваща се от крепостта към околните върхове и Чепинската равнина, е едно от нещата заради което си струва да поемете по ронливата пътека. Другото е историческата ѝ стойност. (Преходът не е голям около 10-15 мин.)


Крепост Цепина - по пътеката към крепостта

Не намерих точни данни за времето на построяване на крепостта, но същата попада в пределите на българската държава при цар Калоян. Той я присъединява към българските земи, назначавайки там за свой наместник племенника си – Алексий Слав. След смъртта на Калоян, Алексий Слав отказва да признае върховенството на новия цар – Борил и отцепва областта от България. Въздействащо е разказана историята на деспот Слав в книгата на Фани Попова-Мутафова „Дъщерята на Калояна“ – силно е пресъздадена вътрешната борба на деспота в съдбовния момент, в който той трябва да вземе решение дали да се изправи с латините „срещу своите“ или да застане рамо до рамо с убиеца на Калоян. Обстоятелствата решават вместо него поднасяйки му брак с чуждоземна невеста – Изабела – дъщерята на латинския император. Различни легенди се разказват за злочестата съдба на младата невеста в крепостта. Според книгата Изабела е отровена от местна мома, влюбена в деспота.


Крепост Цепина - цитаделата

Проучванията на укреплението разкриват, че същото се е състояло от две части: крепост и полис. Полисът се е намирал в подножието на крепостта и е включвал жилищата на населението. Другата част – самата крепост е била разположена на площ от 25 дка, заобиколени от крепостни стени. Крепостното ядро (наричано още цитадела) също било обградено от зидове и се предполага, че там е била обителта на местния владетел. Цитаделата включва в себе си и два големи резервоара.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:


Цепина е била една от най-трудно превземаемите български крепости. За това свидетелства и късното ѝ падане под османска власт. След продължителна обсада твърдината пада в ръцете на нашествениците, но не защото е подала, а заради липса на храна и провизии.


Крепост Цепина - панорама


2 коментара :

  1. В хижата , до която свършва асфалтовия път, има информационен център и музей. В една от залите може да гледате документален филм ( не е дълъг) за Цепина и Дорково. Много е интересен и си заслужава отделеното време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много интересна информация. За съжаление, ние не разполагахме с нея, при посещението на крепостта.

      Изтриване

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes