Юндола - там където Рила среща Родопите

Юндола - поляна с планински минзухар

На 16 км. от Велинград на самата граница между Рила и Родопи се намира, дългата 3 км. и широка 1 км. седловина, Юндола. Пътят за Юндола следва този за Банско и Разлог, преминавайки по живописния пролом на река Луковица, и някъде там на 1400 м. надморска височина, където въздуха е кристално чист, а небето е най-синьо се намира Юндола. Ако това не е достатъчен ориентир, то няма как да пропуснете дървените сергии, където баби с шарени шалвари предлагат домашни млечни продукти, мед, ръчно брани билки и други домашни вкуснотии. Търговията не е непознато занимание по тези места - самото име Юндола произхожда от турската дума "юндол", която означава "пазар за вълна". Ако пътят ви минава от там в края на лятото - може да случите голямото тържище, с което се отбелязва събора на местността.

Районът е подходящ както за летен, така и за зимен туризъм. Има изградени ски-писти и влекове. Но началото на пролетта, когато под разтопилият се сняг излизат хиляди хартийки, опаковки и употребявани бутилки, гледката по-скоро натъжава. А планинските минзухари подават главици в плах опит да спечелят в неравното съревнование.
   
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Планинските минзухари, макар и непопадащи между защитените видове, могат да се видят само в планинските части на Балканския полуостров. 

Юндола е един от 48-те климатични планински курорти на България от национално значение редом с Боровец, Пампорово, Хисар и Старозагорските минерални бани.

В пределите на местността се намира учебно-опитното горско стопанство на Лесотехническия университет и дори оградено с телена ограда предлага възможност (при късмет) да се полюбувате на някой преминаващ екземпляр от отглежданите там муфлони, глигани или елени лопатари.


Планински минзухар - Юндола


Публикуване на коментар

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes