Мезек - една история за гробница, крепост и вино

Тракийска гробница, село Мезек

Един по-дълъг уикенд в края на месец май ни отведе в село Мезек и там, където на картата преминава югоизточната граница на България, научихме интересните истории на една тракийската куполна гробница, на намиращата се в близост средновековна византийска крепост и опитахме местно вино от бутикова винарна. Но първо – гробницата.

Тракийска гробница, село Мезек - входът


Гробницата


За разлика от Александровската гробница, която посетихме миналата година и за която повече може да прочетете тук, тази в село Мезек ни изненада с автентичността си – след встъпителната дискусия за глигана, който няма как да не сте виждали, ако някога сте търсили малко по-подробна информация за Мезек в интернет (а и изобщо), се озовахме във вътрешността на истинска тракийска гробница.

Тракийска гробница, село Мезек - погребална камера


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Глиганът намерен в местността около гробницата тежи 177 кг. Когато местен селянин попада на възтежката статуя през 1908 г. той очаква тя да е пълна с нещо, но ценният предмет се оказва напълно кух.  Последва счупване на две от крачетата му за проверка на стойността на самата статуя – едното е заровено, а другото - отнесено в Пловдив. По това време тази част от Тракия е била все още под турска власт. Правени са няколко опита за пренасяне на намереното бронзово животно в България, но неуспешни. Когато разбират за предмета, местните турски власти го конфискуват и сега глиганът може да се види в Архитектурния музей в Инстанбул. А двете крачета са заменени на по-късен етап срещу отливка на древната скулптура, която е изложена в музея в Хасково.

Тракийска гробница, село Мезек - спираловиден купол
Открита през 1931 г., когато тази територия е вече част от България, със своята дължина от 29,95 м. тракийската куполна гробница до село Мезек е най-дългата в страната ни. Архитектурно гробницата е съставена от дълъг коридор, две преддверия и една погребална камара. Вървейки през коридора от двете страни на стените му са поставени хонограми на намерените в могилата предмети и накити, оригиналите могат да се видят в Националния археологически институт с музей към БАН. Изтърканите прагове предполагат, че през гробницата са минали много хора, което дава основание на изследователите да я определят като хероон – свещено място за поклонение пред останките на владетел.

Тракийска гробница, село Мезек - двете преддверия


Двете преддверия са били затворени с каменни врати, докато погребалната камера е имала двукрила бронзова врата. Интересен е куполът на погребалната камера – спираловиден – сякаш водещ към безкрайността.

Предполага се, че на по-късен етап, освен тялото на човека, за когото е била изградена, в гробницата са положени и още тела – т.е. тя е била по-скоро от семеен тип. Допусканията са за от 4 до 6 погребения в нея.

Византийска крепост, село Мезек

Крепостта


Една от най-запазените родопски крепости – Неутзикон се намира над село Мезек, на възвишение Калето. Крепостта не е надграждана и може да се види в автентичния си вид (само е консервирана). Предполага се, че крепостта съществува от XI век, но направени сондажи подсказват по-ранното обитаване.

Византийска крепост, село Мезек


Останала до късно в пределите на Османската империя (по времето, на която е и разрушена като част от камъните ѝ са използвани при градежа на турските казарми в Мустафапаша – днес Свиленград), по късно попаднала в гранична зона, крепостта дълго време не е била проучвана.

Византийска крепост, село Мезек


Относно името и значението на укреплението има спорове – някои историци смятат, че това е византийската крепост Неутзикон, други, сред които и Божидар Димитров, предполагат, че това е Версиникия – при която хан Крум побеждава византийската войска и става владетел на Тракия. Като утвърдено е по-скоро първото допускане.

Византийска крепост, село Мезек


Девет кули са били изградени на крепостната стена. В началото се мислело, че са десет, но десетата се оказва маскировъчен бункер, изграден през Втората Световна война. Бункерът е бил „фалшив“ - изграден за заблуда и отклоняване на вниманието от истинския такъв, построен в близост.

До крепостта може да се стигне с кола по асфалтов път.

Византийска крепост, село Мезек - поглед към околносттаВизантийска крепост, село Мезек - заблуждаващият бункер 

Виното


И нямаше как посещението ни на този интересен край да завърши без да се отбием в местна винарна - да дегустираме и дори да вземем няколко бутилки ароматно вино за вкъщи.  След кратка консултация с Андрей Андреев, чийто блог www.andrey-andreev.com може да ви разкаже много за страхотните винени предложения в различни точки на страната ни - се отправихме към Винарна Мезек. Запознахме се със собственика, методът за производство на вино, сортовете грозде, разгледахме и подбрахме за себе си от различните видове вина, сред които и бяло вино от тамянка (напълно непознат за мен сорт грозде, който се оказа много характерен за нашите земи). И така заредени с емоции и с няколко кашончета бутилирано вино поехме към следващата дестинация – Ивайловград.

2 коментара :

  1. Аааа, от там значи идвало името на прочутата марка вино.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Да, избата на големия български винопроизовдител Катаржина се намира в село Мезек. Оттам и една от търговските марки на фирмата е Mezzek. Но винарната, спомената в статията, е бутикова винарна, която няма нищо общо с Караджина. Заслужава си човек да се отбие до винарна Мезек, ако пътят му минава някъде наоколо. :)

      Изтриване

My Instagram

Copyright © Стъпки - Блог за пътешествия и свободно време на Vickito. Made with by OddThemes